Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry: Vapaa-ajankalastaja – kannatko vastuusi?

koukussa

Vapaa-ajankalastus on yksi suosituimmista harrastuksista maassamme. Kalakannat ovat kuitenkin jo pitkään kehittyneet huonompaan suuntaan; esimerkiksi suurikokoisten emokalojen väheneminen heikentää koko kalakantaa ja sen laatua. Pelkkä lainsäädäntö ei pysty turvaamaan kalakantojen tilaa. Jokainen vapaa-ajankalastaja voi vaikuttaa tilanteeseen ottamalla oman toimintansa lähtökohdaksi vastuullisuuden.

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit kampanjoi tänä kesänä vastuullisen vapaa-ajankalastuksen puolesta. Vastuullisuuteen kuuluvat kestävän kalastuksen periaatteiden lisäksi ympäristö- ja eläinsuojelunäkökulmat. On esimerkiksi muistettava, että kalat tuntevat kipua ja stressiä, ja siksi niiden kohteluun ja käsittelyyn tulee kiinnittää samalla tavalla huomiota kuin minkä tahansa muun eläimen kohteluun.

Koukussa kalastukseen?

Vastuullisen vapaa-ajankalastuksen harjoittaminen ei ole vaikeaa. Vinkkejä alkuun pääsemiseksi löytyy muun muassa uunituoreesta Koukussa kalastukseen -esitteestä, joka sopii niin aloittelijoille kuin kalastusta jo aiemmin harrastaneille. Eläinsuojeluyhdistysten Kummit on toteuttanut esitteen yhteistyössä filosofian tohtori, kalataloustieteen professori Hannu Lehtosen sekä filosofian maisteri Juha Valsteen kanssa.

Koukussa kalastukseen -kampanjan aikana Kummit käynnistää myös kirjoitus- ja valokuvakilpailun kaikille kalastuksen vastuullisuudesta kiinnostuneille. Aihetta tuodaan esille myös Kummien nettisivuilta löytyvässä blogissa, johon Hannu Lehtosen lisäksi omat kalajuttunsa ovat lupautuneet kirjoittamaan näyttelijä Jasper Pääkkönen ja toimittaja Mikko Peltola alias Peltsi.

Kampanjamateriaalit löytyvät oheisista linkeistä:

Koukussa kalastukseen – opas vastuullisille vapaa-ajankalastajille

Linkki blogiin

Linkki kilpailusivulle

Linkki Kummien Facebook-sivulle

www.esyjenkummit.net

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry on vuonna 2009 perustettu rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää eläinsuojelua ja eläinten hyvinvointia sekä hyvää kohtelua. Yhdistys tukee suomalaisia, rekisteröityjä eläinsuojeluyhdistyksiä sekä muita rekisteröityjä eläinsuojelutyötä tekeviä yhdistyksiä aatteellisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti. Yhdistys on SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n jäsen.