Puruveden muikusta Suomen kymmenes nimisuojattu elintarvike

Puruveden Muikku - Google Chrome_2013-12-09_14-11-22

Puruveden muikku on lisätty Euroopan komission asetuksella niiden tuotteiden joukkoon, joilla on suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Kymmenes suomalainen nimitys julkistettiin itsenäisyyspäivänä 6.12. Nimisuojajärjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimitys on suojattu koko yhteisön alueella.

Puruveden muikku on tunnettu vaaleanhopeisesta väristään, pehmeäruotoisuudestaan ja korkeasta D-vitamiinipitoisuudestaan. Puruveden muikun ominaispiirteet ovat syntyneet kirkasvetisen ja karun järven erikoisolosuhteista sekä kalan monipuolisesta ravinnonkäytöstä. Puruvedessä valo yltää jopa 20 metrin syvyyteen, kun se muualla Saimaan vesistössä yltää keskimäärin 10 metriin. Valoisaan aikaan muikut syövät pohjan läheisyydessä olevaa eläinplanktonia ja valon vähetessä ne nousevat syömään päällysveden eliöstöä.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion mielestä on hienoa, että Suomi saa Kitkan viisas -muikun rinnalle toisen nimisuojatun luonnonkalan.
– Olen erityisen iloinen, että kymmenes nimisuojattu elintarvike on juuri Puruveden muikku sekä ravitsemuksellisesta että kalastuksen näkökulmasta, Husu-Kallio sanoo.

Puruvesi on ollut tunnettu kalastusalue 1300-luvulta lähtien. Vuoden 1543 verotietojen mukaan Ruotsin kruunu kantoi veron 15 suurnuotasta ja peräti 404 piennuotasta. Kerrotaan myös, että Olavinlinnasta lähetettiin nuottakuntia Puruvedelle tavoittamaan sen maukasta muikkua. Nykyään Puruvedellä kalastaa noin 30 nuottakuntaa, joista 10–15 säännöllisesti.

EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan. Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista, joissa suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Kolmas järjestelmä (APT) suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän.

Tähän mennessä EU:n nimisuojauksen on saanut jo yli 1 200 tuotetta. Suomalaisista kymmenestä rekisteröidystä tuotteesta Kainuun rönttönen ja Puruveden muikku ovat ainoat suojatun maantieteellisen merkinnän saaneet. Kaikki yhteisössä suojatut nimitykset löytyvät komission internet-sivuilta DOOR-ohjelmasta.
Lisätietoja:
Puruveden muikku