Ministeriölle mitali ja kunniakirja vaelluskalakantojen palauttamiseksi tehdystä työstä

mitali

Lapin Ely – keskus ja Lohijokitiimi ry järjestivät vaelluskalojen palauttamiseen liittyvistä hankkeista seminaarin Keminmaan kunnan valtuustosalissa 06. 05.2015 kello 10:00 alkaen.

Yhdistys on myös käynnistänyt vuonna 2002 toimintamallin, jossa palkitaan vuosittain Kemi/Ounasjoen vaelluskalojen palauttamista ansiokkaasti tukeneet organisaatiot tai henkilöt. Mitali on muisto sen saajalle osallistumisesta Kemi/Ounasjoen vaelluskalakantojen palauttamiseen.

Vuonna 2015 Lohijokimitalit luovutettiin Keminmaan kalatieseminaarissa Maa- ja Metsätalousministeriölle sekä Luonnonvarakeskuksen tutkija Panu Orellille.

Perusteluina yhdistyksen hallitus pitää sitä, että Maa- ja Metsätalousministeriö on lyhyellä aikavälillä laatinut toimenpideohjelman vaelluskalojen palauttamiseksi rakennettuihin jokiin (kalatiestrategian) sekä tutkija Orellin osalta nuoruuden innostusta tutkijantyöhön ja vaelluskalojen palauttamisen problematiikkaan.

Mitalissa sen A-puoli kuvaa lohien nousua kosken pyörteissä, niiden ponnistellessa kutusijojaan kohti. Tätä kuvaa mitalin keskellä oleva reikä.Pyörteen reunalle kaiverrettu vuosiluku 2002.

Mitalin B-puoli kuvaa veden pyörteitä lohiportaissa kohti mitalin keskellä olevaa reikää, joka kuvaa viimeisen portaan vapauttavaa aukkoa, jossa lohi pääsee kahleistaan ja jatkaa matkaansa vapaassa joessa.

Päällä kaiverrus PRO SALMO SALAR LOHIJOKI. Mitalin reuna on voimakkaasti uurrettu kuvaamaan kosken pyörteitten voimaa ja symboloi myös perhovavan kelaa.

Mitalin suunnitteli kuvanveistäjä Jarkko Roth. Taitelijalla on noin kaksikymmentä kotimaan kokoelmaa. Hänet on palkittu useissa kotimaisissa veistoskilpailuissa (15), joista mainittavimmat lunastus Valtiovarainministeriön juhlarahan suunnittelukilpailussa ”50 rauhan vuotta” 1995. 1Palkinto Valtiovarainministeriön Eurokolikkojen suunnittelukilpailussa 1997.Julkiset teokset Espoossa, Turussa, Uudessakaupungissa, Helsingissä, Tampereella ja Salossa

Ulkomaiset kokoelmat Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Kunniamaininta XVIII FID EM-mitalikilpailussa 1979 Lissabon, Kultamitali Ravennan V:ssä kv, biennaalissa 1981, Italia, Kunniamaininta Ravennan VI:ssa biennaalissa 1983, Italia.

Mitalin toteutus: – Valtion rahapaja

– valmistusmateriaali pronssi

– halkaisija 78 mm

– vahvuus 35 mm