Vapaa-ajankalastajat palkittiin virtavesien suojelusta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuoden 2013 SM-perhokalastuskisat järjestettiin Iijoella. Kuvassa on vapaana virtaavaa Iijoen keskiosaa. Kuva: Petter Nissén.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestölle (SVK) on myönnetty tämän vuoden Ympäristöavaus -palkinto tunnustuksena toimista Iijoen suojelemiseksi. Palkinnon myönsi Suomen Luonnonsuojeluliitto. Palkitsemisen perusteena oli SVK:n ratkaisu luopua perhokalastuksen MM-kilpailujen järjestämisestä Pudasjärvellä kaupungin päätettyä puoltaa Kollajan altaan rakentamista.

SVK päätti keväällä vetää pois hakemuksensa vuoden 2017 perhokalastuksen MM-kilpailujen järjestämisestä Pudasjärvellä Pudasjärven kaupunginvaltuuston tehtyä Kollajan altaan rakentamista tukevan päätöksen. Perusteluinaan keskusjärjestö ilmoitti, että altaan rakentamisen edistäminen on vastoin järjestön toimintatavoitteita ja  se vakavasti vaarantaa Iijoen vesistön tulevaisuuden merkittävänä vaelluskalavesistönä.

”Vapaa-ajankalastajat toimivat uhanalaisten vaelluskalojen elinolosuhteiden ja lisääntymisedellytysten parantamiseksi. Padottuihin jokiin pitää rakentaa toimivat kalatiet ja pyrkiä kohti luontaisesti lisääntyviä kalakantoja. Suomen Luonnonsuojeluliiton Ympäristöavaus -palkinto on merkittävä tunnustus toiminnallemme”, totesi Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön puheenjohtaja Markku Markkula.

Markkulan mukaan Iijoki on yksi suosituimmista kalastuskohteista ja sillä on edellytyksiä kehittyä tulevaisuudessa merkittäväksi lohi- ja taimenjoeksi. MM-kilpailun tavoitteena oli myös kalastusmatkailun kehittäminen Iijoella. Kotimaisen ja ulkomaisen tunnettavuuden lisäksi se olisi tuonut alueelle noin puolen miljoonan euron välittömät matkailutulot.

Ympäristöavaus -palkinto luovutettiin Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestölle Nuuksion kansallispuiston opastuskeskus Haltiassa lauantaina 29. elokuuta. Keskusjärjestön puolesta palkinnon ottivat vastaan keskusjärjestön puheenjohtaja Markku Markkula ja hallituksen puheenjohtaja Jouko Ojanperä.