Vapaa-ajankalastajat ovat valmiita kuhan alamitan nostoon ja saalismäärän kiintiöimiseen

Kuhakannan elinvoimaisuuden turvaamiseen tähtääviä nykyistä tiukempia säätelypäätöksiä ei pidä nähdä kalastusta heikentävinä toimina. Päinvastoin ne näkyvät lyhyessä ajassa kalastajien saaliskalojen määrän ja koon kasvuna, eli kalastuksen laatu paranee. Jyväskylän Tuomiojärven kalastajille tehty kysely osoittaa selvästi, että nykyistä tehokkaammalla kuhankalastuksen säätelyllä on vapaa-ajankalastajien tuki takanaan.

Tuomiojärven kuhan säätely tarkoitti vuoteen 2011 asti vain lain määräämän 37 senttimetrin alamitan noudattamista. Vuoden 2012 alusta otettiin käyttöön kahden kalan päiväkiintiö, 45 sentin alamitta ja 65 sentin suositusylämitta. Kiristyneiden sääntöjen toimivuutta selvitettiin kalastajilta postikyselyllä viime keväänä. Sen perusteella päiväkiintiötä kannatti yli 80 prosenttia, alamittaa 90 prosenttia ja ylämittaa suosituksena tai sitovana 60 prosenttia kalastajista. Kalastajien positiiviset mielipiteet ovat kannustava esimerkki sille, että vastaavia säätelypäätöksiä kannattaa ottaa käyttöön muissakin vesistöissä.

Tuomiojärven tiedustelusta valmistuu raportti tämän vuoden loppuun mennessä. Alustavia tuloksia kuultiin Tuomiojärven kalastuksen kehittymistä ja vastuullista kalastusta käsitelleessä seminaarissa 4. syyskuuta Jyväskylässä. Tapahtuman järjestivätSuomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) ja Jyväskylän kaupungin Liikuntapalvelut.