Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö: PRONSSIKYLJET TAIVUTTAVAT VAPOJA HELTEELLÄ

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kesäisen uisteluretken voi kruunata komea kuhasaalis Kuva: Janne Rautanen

Kesäisen kalastuskauden suosikkikalan -kuhan- kalastusaika on nyt helteillä kuumimmillaan. Valkolihainen erinomainen ruokakala on hyvin tavoitettavissa uistimella. Erityisen hyvää kuha on paistettuna, mutta myös savustettuna tai keitossa se on erittäin maukasta.

Kuhakannat ovat vahvistuneet viime vuosien lämpimien kesien johdosta ja sitä tavoittaa lähes koko maasta pohjoisen Lapin järviä lukuun ottamatta. Kesällä helteiden aikaan kuhan tavoittaa parhaiten illalla uistelemalla pinnan läheisyydestä. Parasta ottiaikaa ovat auringonlaskun tunnit. Kuhaa voi uistella myös päivällä, mutta uistimet tulee virittää uimaan syvemmissä vesikerroksissa. Erityisen persoja kuhat ovat hieman yli 10 senttimetrin mittaisille vaapuille.

Kuhaa voi tavoitella myös jigiä heittämällä tai pilkkimällä selkävesien pakoilla sekä virtaavissa salmissa. Vaikka kuha ei varsinainen parvikala ole, niin ne kerääntyvät syönnöstämään samoille alueille. Ottihetken osuessa kohdalle saaliit voivat olla suuria. Kalastajien toivotaan pitävän malttia saaliiden määrässä. Kuhakaan ei parane pakastimessa, vaan on maukkaimmillaan tuoreena valmistettuna.

Kuhan lakisääteinen alamitta on 37 senttimetriä. Varsin usein kalastusalueet ovat nostaneet sen alamitan lakisääteistä korkeammaksi 40 senttimetriin.
Kuhan pilkkijä ei lupia tarvitse, mutta 18-64-vuotiaiden viehekalastajien tulee maksaa kalastuksenhoitomaksu sekä läänikohtainen tai vesialuekohtainen viehelupa. Käytettäessä useampaa viehettä tulee kaikkien lunastaa lupa kalastusoikeuden haltijalta.