Suomen Vapaa-ajankalastajat jakoi tunnustusta: Anssi Vainikasta Vuoden Vapaa-ajankalastaja ja Heikki Kurtista Vuoden Kilpakalastaja

Vuoden Vapaa-ajankalastaja Anssi Vainikka, tunnustuksen luovuttivat Seppo Eskelinen ja Stina Koivisto Kuva: Jaana Vetikko, Suomen Vapaa-ajankalastajat.

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) on valinnut Vuoden Vapaa-ajankalastajaksi Anssi Vainikan ja Vuoden Kilpakalastajaksi Heikki Kurtin. Tunnustukset julkistettiin lauantaina 23. huhtikuuta SVK:n kevätkokouksen yhteydessä Helsingissä.

Vuoden Vapaa-ajankalastajan valinnut SVK:n hallitus perustelee päätöstään Anssi Vainikan pitkäaikaisella panoksella vapaa-ajankalastuksen puolestapuhujana ja edistäjänä. Itä-Suomen yliopistossa professorina työskentelevä Vainikka on esimerkiksi SVK:n kala- ja ympäristötoimikunnan puheenjohtajana asiantuntijakirjoituksillaan ja -lausunnoillaan tuonut vapaa-ajankalastajien tavoitteet ja tarpeet yleiseen tietoisuuteen.

Vapaa-ajan Kalastaja -lehdessä julkaistuilla artikkeleillaan hän on edistänyt kalakantojen tilan huomioon ottavan kestävän kalastuksen yleistymistä maassamme. Kirjoituksillaan Vainikka on myös lisännyt kalastusharrastuksen vetovoimaisuutta ja edistänyt kalastusmatkailua Suomessa. Vainikan panos on lisäksi ollut merkittävä vastuullisen kalastuksen Järvikalastusseura FLF:ssä, joka myös osaltaan edistää kestävää kalastusta ja lisää kalastuksen vetovoimaisuutta.

Vainikka kertoo olevansa valinnastaan yllättynyt ja ilahtunut. Sen taustalla on hänen oman arvionsa mukaan pitkään jatkunut työ SVK:ssa eri tehtävissä. ”Olin esimerkiksi jo ennen kala- ja ympäristötoimikunnan puheenjohtajuutta Oulun Erä- ja Kennelkerhon kalastusjaoston vetäjä ja Pohjois-Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin puheenjohtaja”, hän selvittää.

Vapaa-ajankalastajien yhdeksi tämän hetken haasteeksi Vainikka kokee tarpeen parantaa kalastusmatkailuyrittäjien ja vapaa-ajankalastajien välistä vuoropuhelua kalastuspaikkoja kehitettäessä. ”Myös erilaiset esimerkiksi somessa toimivat kalastusryhmät pitäisi jollain tavoin saada mukaan järjestötoimintaan ja mukaan vaikuttamaan”, hän sanoo.

Kurtista yksimielisesti Vuoden Kilpakalastaja

SVK:n kilpailutoimikunta valitsi Fly Fishing Club Jyväskylää edustavan Heikki Kurtin yksimielisesti Vuoden Kilpakalastajaksi 2022. Valintaperusteluissaan toimikunta painotti Kurtin viime vuoden Kuusamon perhokalastuksen MM-kilpailuissa saavuttamaa sekä henkilökohtaista että joukkuekultamitalia.

Kurtin valinnan puolesta puhui myös se, että hän toimii suomalaisista huippukilpaperhokalastajista koostuvan Fly Fishing Club Jyväskylän puheenjohtajana ja on muutenkin aktiivinen seuratoiminnassa ja näkyvä hahmo Suomen perhokalastajien keskuudessa.

Kurtin mielestä valinta tuntuu hyvältä, koska hän kokee perhokalastajana saaneensa tunnustusta yli kalastusmuotorajojen.
”En osannut tällaista lainkaan odottaa”, Kurtti toteaa viime vuoden huippumenestyksestä huolimatta.

Seuraavaksi hän ja muut suomalaiset edustusperhokalastajat tähtäävät syyskuussa Espanjassa järjestettäviin MM-kilpailuihin.
”Kisoista tulee meille suomalaisille haastavat, sillä Espanjassa kalastetaan pienissä ja erittäin kirkkaissa vesissä pientä taimenta olosuhteissa, jollaisia Suomesta ei löydy”, Kurtti arvioi.