Rapumyytinmurtaja-verkkosivusto murtaa rapuihin ja ravustukseen liittyviä myyttejä

crayfish

Itä-Suomen yliopisto on julkaissut Rapumyytinmurtaja-verkkosivuston, joka helpottaa rapujen, rapujuhlien järjestäjien, rapujen kanssa toimivien viranomaisten, ravustajien ja jokaisen ravuista kiinnostuneen elämää. Ruotsin maatalousyliopiston ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä toteutettu sivusto tarjoaa raputietoutta ja kumoaa raputalouteen liittyviä virheellisiä käsityksiä. Suomalaiset syövät vuosittain jopa 10 miljoonaa suomalaisista vesistä pyydettyä rapua, joten tieto on tarpeen.

Kasvaako jokirapu täplärapua nopeammin? Kestääkö täplärapu rapuruttoa? Rapumyytinmurtaja-verkkosivusto tarjoaa näihin ja moniin muihin rapuja koskeviin kysymyksiin perusteltuja vastauksia. Perustelut ja asioiden taustat on esitelty sivustolla sekä kansanomaisiin lehtijuttuihin ja artikkeleihin että tieteellisin julkaisuihin perustuen. Rapumyytinmurtaja-verkkosivusto löytyy osoitteesta http://krafta.nu/2017/fi/ Verkkosivusto on julkaistu suomen- ja ruotsikielisen version lisäksi englanniksi.

Ravustus alkaa huomenna perjantaina 21.7. kello 12, jolloin merrat voi laskea pyyntiin. Rapukausi alkanee tänä vuonna hitaasti, mutta elokuun puolella rapuja noussee jo runsaasti. Koeravustusten perusteella rapujen kuorenvaihto ja poikasten kehittyminen ovat myöhässä kylmän kevään ja kesän vuoksi, joten kauden alkuun saalis voi olla koirasrapujen liikkumisen varassa. Saalis jäänee tavanomaiseksi ja valtaosa saalista tulee olemaan täplärapua. Tänä vuonna on tietoon tullut yksi raputuho, jota epäillään rapurutoksi.