Lasten kalastuspäivä rikkoi kaikki ennätykset

pressikuva1-eeva-elsi-vapapaiva-kuhmon-syvajarvi

Eeva Kähkönen (vas.) ja Elsi Kähkönen onnistuivat kumpikin saamaan saalista Kuhmon Syväjärvellä, jossa lapset nappasivat lauantaina Vapapäivänä yhteensä 44 kirjolohta. (kuva: Anne Hyytiäinen)

Hossa, Rovaniemi, Sodankylä, Nurmes, Mikkeli, Hämeenlinna, Salo ja niin edelleen: Tässä koostetusti Suomi 100 -Luonnon päivänä järjestetyn lasten Vapapäivän kävijämäärät, saaliit ja tunnelmat.

Lapset pääsivät lauantaina ilmaiseksi lohikalakohteille eri puolilla Suomea. Vapapäiväksi ristitty tapahtuma ylitti kaikki odotukset ja ennätykset. Yhteensä 32 lohikalakohteella eri puolilla Suomea kävi 1124 nuorta kalastajaa päivän aikana (viime vuonna kalastajia oli 930). Saaliiksi lapset saivat peräti 390 lohikalaa, kun aikaisempi ennätys oli 180 kalaa viime vuodelta. Lasten saama lohikalasaalis painoi yhteenlaskettuna 504 kiloa

Vapapäivä oli osa Luonnon päivät -tapahtumia sekä Suomussalmella osa Hossan kansallispuiston avajaisia.

Parhaiten kala oli syönnillään Keski-Suomessa Kivijärvellä, jossa lapset nappasivat 70 kirjolohta. Kuhmon kohteella lapset saivat 58 ja Nurmeksen kohteella 52 kirjolohta. Suomussalmen Hossassa Vapapäivä oli yksi kansallispuiston avajaisten tapahtumia. Hossan tapahtumassa kalasti 105 lasta.

Kalansyönti varmistettiin kuudella kohteella siten, että vapa-alue rauhoitettiin muilta kalastajilta pariksi päiväksi ennen tapahtumaa.

Eniten kalastajia oli Mikkelin Valkealla (140) ja Evon Niemisjärvillä (133).

Vapapäivä on Metsähallituksen ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön järjestämä ilmainen kalastuspäivä kaikille alaikäisille. Tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta, mitä selittää lasten lisääntynyt kalastusharrastus: suomalaislapsista 39 prosenttia harrastaa kalastusta.

Tänä vuonna Vapapäivä sai vauhdikkaan alun. Rovaniemen Vikakönkäällä kalasteli heti aamulla 55 lasta. Neljä kirjolohta oli väsytetty rantaan kolmen ensimmäisen vartin aikana. Nurmeksen Peurajärvellä pistettiin paremmaksi, sillä lapset nappasivat ensimmäisen tunnin aikana peräti 30 kalaa. Lähes samanlainen tahti oli Syväjärvellä Kuhmossa, jossa kaloja oli nostettu rantaan 25 ensimmäisen tunnin aikana.

”Yksi sääski on nähty ja muutama vesipisara. Kaloja on sen sijaan tullut jo useita ja ihmisiä on paljon”, eräsuunnittelija Tapani Partanen vitsaili Vikajärven tunnelmia Rovaniemellä.

LUE KOHDEKOHTAISET TIEDOT JA TUNNELMAT (Opastetut kohteet)

Etelä-ja Länsi-Suomen kohteet

Salo, Teijo: Matildajärvi

–        68 kalastajaa. Yhdeksän kirjolohta yhteispainoltaan 13 kiloa.

Ikaalinen: Teerilampi

–        51 kalastajaa, saalis 41 kirjolohta yhteispainoltaan 52 kiloa.

–        Nelivuotias Mikko nappasi koko valtakunnan ensimmäisen saaliin heti aamusta.

Lammi (Evo): Niemisjärvet

–        133 kalastajaa, saaliiksi 11 kirjolohta yhteispainoltaan 13,5 kiloa sekä yksi hauki.
Kysy lisää Salon, Ikaalisten ja Lammin Vapapäivistä: janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, puh. 0400 946968.

 

Keski-Suomen kohteet

Kivijärvi: Heikinlampi

–        Noin 95 kalastajaa, 70 kirjolohta. Lähes jokainen lapsi sai siis kalaa.

Kysy lisää Heikinlammen Vapapäivästä: juha.ojaharju(at)vapaa-ajankalastaja.fi, puh. 045 113 3050

 

Savon ja Karjalan kohteet

Mikkelin Valkea

–        140 kalastajaa, saaliiksi 21 kirjolohta

Lieksa: Änäkäinen.

–        43 kalastajaa, 18 kirjolohta, joista suurin painoi 1740 grammaa

Nurmes: Peurajärvi

–        103 kalastajaa, 52 kalaa saaliiksi yhteispainoltaan 68,6 kiloa. Suurin kirjolohi painoi yli kaksi kiloa.

–        Nurmeksessa oppailla riitti töitä, sillä sekä nuoria kalastajia että saalista tuli yli odotuksen. ”Ensimmäisen tunnin aikana kalastajia ilmoittautui koko ajan lisää ja saalista tuotiin punnittavaksi 30 kalaa”, oppaana paikalla ollut Leena Laakkonen sanoi.

–        ”Meillä oli täällä hienot tunnelmat. Lettutarjoilua, mehua ja makkaraa. Lapset viihtyivät”, Lea Ryynänen kertoi.

Kysy lisää Mikkelin, Lieksan ja Nurmeksen Vapapäivästä: janne.tarkiainen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, puh. 044 547 9116

Pohjois-Suomen kohteet

Suomussalmi: Hossa

–        105 kalastajaa, saaliiksi 29 kirjolohta ja yksi taimen. Saaliin yhteispaino 44,5 kiloa.

Kuhmo: Syväjärvi

–        91 kalastajaa. Saaliiksi 58 kirjolohta yhteispainoltaan 79 kiloa.

–        Painavimman saaliin saivat kahdella kirjolohella 1. Otso Haapalehti 3770 grammaa, 2. Henna Mattila 3427 grammaa ja 3. Verneri Vorgelin 3280 grammaa

–        ”Syväjärvellä moni sai tänään elämänsä ensimmäisen kalan”, kertoi opas Anne Hyytiäinen paikan päältä.

Rovaniemi: Vikaköngäs

–        99 kalastajaa, saalis 20 kalaa, joista kahdeksan oli kirjolohia. Muita lasten saamia saaliita olivat säyne, hauki, harjus ja särki. Saalis painoi kokonaisuudessaan 12 494 grammaa

–        Vikajärvi-päivät järjestettiin samaan aikaan, minkä vuoksi paikalla kävi arviolta 300 vierasta nuorten kalastajien lisäksi.

Sievi: Maasydänjärvi

–        67 kalastaa, saaliiksi 43 kirjolohta, 52,6 kiloa

–        Sievissä siirryttiin suuremmalle Maasydänjärvelle tänä vuonna, sillä viime vuoden 149 kalastajaa hädin tuskin mahtuivat pienen Ahvenlammen ympärille.

Sodankylä: Ahvenlampi

–        29 kalastajaa, saaliiksi 16 kirjolohta ja yksi ahven. Painavimman saalispussin sai kahdella kirjolohella 1. Tero Piekari 2246 grammaa. Toiseksi eniten saalista nosti Veera Martin ja kolmanneksi Sara Lehtola.

Vapapäivän omatoimikohteet 2017

Vapapäivässä oli mukana 20 omatoimikohdetta, joilla lapset saivat kalastaa huoltajan kanssa koko lauantaipäivän omaan tahtiin. Omatoimikohteille ilmoittautui etukäteen sata nuorta kalastajaa.