Lähikalastuskohteet ovat tärkeitä virkistyspaikkoja

vanhankaupunginkosken-suvanto

Helsingin Vanhankaupunginkosken suvannolla on kalastus otettu huomioon rantojen rakentamisessa. Siellä on hyvät puitteet järjestää esimerkiksi koululaisten kalastuspäiviä. Kuva: Jaana Vetikko, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Hyvin toimivat lähikalastuskohteet tarjoavat mahdollisuuden vesiluonnossa virkistäytymiseen. Jo joka toinen suomalainen asuu alle 200 kilometrin päässä Helsingistä ja väestö keskittyy kiihtyvällä tahdilla keskustoihin. Luonnossa olemisen terveysvaikutukset on viime vuosina havaittu, ja kalastushetkiä käytetään lisäksi esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyyn. Vapaa-ajankalastajat pyrkivät yhdessä kuntien kanssa lisäämään lähikalastuskohteita, jotka ovat hyvin edullinen, hyvinvointia lisäävä kunnallinen palvelu.

Useissa maissa vapaa-ajankalastuksen kehittämisstrategian yhtenä päämääränä on lähikalastuskohteiden luominen ja niiden hyödyntäminen. Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja USA:ssa kiihtyvän kaupungistumisen tuomiin muutoksiin on tartuttu järjestämällä kasvavalle kaupunkiväestölle mahdollisuuksia kalastusharrastuksen aloittamiseen ja ylläpitämiseen lähellä kotia.

Suomalaisista jo yli 70 prosenttia asuu kaupungeissa tai taajama-alueella ja muuttoliike käy kohti kasvukeskuksia. Tämä tarkoittaa väistämättä lisääntynyttä tarvetta virkistäytymiseen lähellä keskusta-alueita. Lähivirkistäytymisen ja luonnossa olemisen voimaannuttava vaikutus on viime vuosina havaittu ja sen ympärille on kehitetty erilaisia hoitomuotoja, kuten Green care ‑toimintaa. Kalastushetkiä käytetään myös syrjäytymisen ehkäisyyn, elämyspedagogisena menetelmänä sekä terveen luontosuhteen luomisen apuvälineenä.

Hyvin toimivat lähikalastuskohteet tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuden vesiluonnossa virkistäytymiseen. Hyviä esimerkkejä toimivista kohteista ovat esimerkiksi Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) vuosittain valitsemat Vuoden lähikalastuspaikat. Vuoden 2016 voittaja oli Kalajoki Ylivieskan kaupungin kohdalla. Helsingin Vanhankaupunginkoski ja -suvanto valittiin vuoden 2015 lähikalastuspaikaksi, jota kaupunki on nyt kehittämässä edelleen. Ensi vuoden aikana tavoitteena on lisätä kohteen saavutettavuutta myös liikuntaesteisille. Onkijan Helsinki – Kalamaraton -elokuvan tehnyt Siloneula Production, SVK ja Helsingin kaupunki ovat lisäksi aloittaneet yhteistyön uuden kalastuslaiturin rakentamiseksi Helsingin keskustan tuntumaan.

SVK järjestää tänään 10. marraskuuta Tekniikan museossa Viikissä lähikalastusseminaarin, jossa pohditaan, miten lähikalastusmahdollisuuksien tarjoaminen vaikuttaa asukkaiden viihtyvyyteen, terveyteen ja kaupungin vetovoimaan sekä mitä niiden suunnittelussa on otettava huomioon. Lisäksi seminaarissa esitellään käytännön esimerkein toimivia lähikalastuspaikkoja, kuullaan mitä on Street fishing ja tutustutaan kaupunkiin fongauspaikkana.