Jukka Muhonen kruunattiin Elomessuilla Kanta-Hämeen uudeksi rapukuninkaaksi

Rapukuningas 2015 Jukka Muhonen OK

Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö Mika Soramäki ja Vuoden 2015 rapukuningas Jukka Muhonen

Johtava kalatalousasiantuntija Jukka Muhonen kruunattiin lauantaina Elomessuilla Kanta-Hämeen uudeksi rapukuninkaaksi

Kanta-Häme on Suomen rapumaakunta. Rapukuninkaallinen valittiin nyt kuudetta kertaa. Nyt ehdolle oli asetettu 12 hyvää maakunnan rapukulttuurin edistäjää.

Sen lisäksi, että Jukka Muhonen on ollut koko ikänsintohimoinen ravustaja ja rapujen syöjä, hän on päässyt toiveammatissaan – ELY-keskuksenhtavanajo kalatalousasiantuntijana – edistämään Hämeen maakuntien raputaloutta. Hän on tehnyt merkittävää yhteistyötä kalatalousalueiden, neuvontajärjestöjen ja tutkimuslaitosten kanssa jo parikymmentä vuotta. Muhosen työ on tuottanut tulosta. Pitkän ”kuivan kauden” jälkeen Suomessa on taas yli 100.000 ravustajaa. Nyt ravuilla on jälleen merkitystä myöskaupallisessa kalastuksessa ja maaseutumatkailussa.

Jukka Muhosen suureksi ansioksi katsottiin se, ettähän toimi ministeriön asettaman kansallisen rapustrategiatyöryhmän puheenjohtajana. Näin hän pääsi aitiopaikalta kehittämään suomalaista ja hämäläistä rapukulttuuria. Maa- ja metsätalousminismiteriö vahvisti Muhosen johdolla laaditun rapustrategian vuosi sitten.

Muhonen muistelee kaiholla aikoja, jolloin Suomessa oli vahva jokirapukanta. Rapuruttoepidemioiden vuoksi Muhosenkin ravustus jäi vuosiksi, ja alkoi sitten uudelleen kun Hämeen vesiin kehittyi erinomainen täplärapukanta.

Uusi rapukuningas iloitsee siitä, että Hämeen vesäis on taas paljon rapuja, mutta on huolissaan siitä, että jokiravun elintila kapeneeaiken aikaa luvattomien täplärapuistutusten vuoksi.

Jukka Muhoselle rapukuninkuus on samalla myös yksi tunnustus elämäntyöstä. Hän jää eläkkeelle ELY-keskuksen virasta tänänäsyksy.