EU-komissio esittää ajoverkkokalastuksen täyskieltoa

1f52bc74-74fd-4491-8e0c-1d8a1c9803fe_staandwantnet-1-600

EU-komissio haluaa laajentaa Itämerellä kuusi vuotta voimassa olleen ajoverkkokiellon koko unionin alueelle ensi vuoden alusta alkaen.

Ajoverkkokalastusta on yritetty vähentää, koska jopa kilometrien pituisiin pyydyksiin tarttuu esimerkiksi merinisäkkäitä, -lintuja ja -kilpikonnia.

Asia liittyy myös ylikalastukseen. Merkittävä osa maailman meristä on tällä hetkellä liian tehokkaan kalastuksen kohteena, jolloin kalakannat eivät pääse uusiutumaan luonnolliselle tasolleen.

Laivojen perässä vedettäviin tai itsekseen ajelehtiviin ajoverkkoihin kertyvä sivusaalis pahentaa tilannetta, koska useimmiten se heitetään vain takaisin mereen hyödyntämättömänä.

Ajoverkkoja ei ole saanut käyttää EU:ssa enää 12 vuoteen tonnikalan ja miekkakalan kaltaisten laajasti vaeltavien lajien pyytämiseen.

EU-komission mukaan lainsäädännössä ja valvonnassa on kuitenkin ilmennyt puutteita ja porsaanreikiä, joiden takia ajoverkkokalastuksen aiheuttamia ongelmia ei ole saatu kuriin. Rajoituksia on esimerkiksi kierretty pienillä kalastusaluksilla, jotka vaihtavat pyyntialueitaan valvonnan välttämiseksi.

Komissio esittääkin nyt täydellistä ajoverkkokieltoa. Ajoverkkoja ei saisi enää pitää kalastusaluksilla ollenkaan ja ajoverkkojen määritelmää lainsäädännössä tarkennetaan.

– Ainoa tapa korjata tilanne on ottaa käyttöön selvät säännöt, joissa ei ole varaa tulkinnoille. Käyttökielto on selkeä viesti siitä, ettei vastuuttomia toimintatapoja enää sallita, kalastuskomissaari Maria Damanaki sanoo komission tiedotteessa.

Fisheries: European Commission proposes full ban on driftnets