Avoveden kalastuskausi aikaisin käyntiin – vesillä on tilaa ja luvat saa helposti verkosta

angler-silhuette

Minimalistisen lyhyeksi jäänyt talvi ja muutaman viikon jatkunut koronaepidemia ovat heijastuneet kalatalouteen. Talvikalastus jäi ennätyksellisen vähäiseksi, kun isommilla järvillä ei saatu lainkaan kunnon jäitä. Pyydyskalastuslupien myynti romahti Pirkanmaan vesillä talvella alle puoleen edellisen vuoteen verrattuna, ja moni luvan lunastanut jätti verkkonsa kokonaan uittamatta heikkojen jäiden alle.

Lukuisten muiden tapahtumien tapaan Tampereen isoimpiin yleisötapahtumiin lukeutuva kevään avaus ja ykköskalatilaisuus, Tampereen huhtikuiset kalamarkkinat jouduttiin perumaan. Tampereen Komediateatterissa järjestettävä valtakunnallinen Kuhaseminaari siirrettiin maaliskuulta lokakuulle.

Kalan kokonaiskysyntä on hiipunut – kuluttajan valinnat kalatalouden tukena

Ravintoloissa käynnin väheneminen ja lopulta niiden ja koulujen sulkeminen ovat vähentäneet merkittävästi kalan kysyntää Pirkanmaan ja muun Suomen kaupallisilta kalastajilta.  Suoramyynnin lisääminen on tuonut tilanteeseen helpotusta ainakin osalle alan toimijoista.

Kalatalouskeskus suosittelee kuluttajaa valitsemaan aterialleen kotimaista kalaa kauppojen kalatiskeiltä tai sen hankkimista suoraan paikallisilta kalastajilta. Suositusten mukainen terveellinen kala-ateria pari kolme kertaa viikossa kannattaa pitää ohjelmassa – erityisesti nyt mutta myös muulloinkin. Kalan edullisen rasvahappokoostumuksen ja muiden terveysseikkojen ohella eri kalalajeista voi loihtia toinen toistaan herkullisempia ruoka-annoksia.

Myös kalastusmatkailuyritykset ovat ahdingossa koronan takia. Rajojen sulkeutuminen ja kotimaan matkailun väheneminen näkyy mökkivuokrauksessa ja palveluiden myynnissä. Kalastusopasyrityksiltä kevään kalaretket ovat ”jäissä”, koska yritykset eivät järjestä kokouksia ja virkistäytymispäiviä. Pirkanmaan kalastusohjelmapalveluyrityksillä ulkomaisten asiakkaiden osuus on ollut suuri. Myös koululaisten onginta- ja muut kalatapahtumat jäävät pitämättä.

Kalavesillä on tilaa

Jos vapaa-ajankalastus oli vähäistä talvella, niin ennätysaikainen avovesikauden alku ja poikkeustilanne ovat päinvastoin näkyneet kalastajien nopeana aktivoitumisena. Jäät ovat jo monin paikoin lähteneet maakunnan järvistä, ja kalastuslupia on lunastettu viime viikkoina kaksin kolminkertaisia määriä edelliseen kevääseen verrattuna. Luvanosto hoituu kätevästi ja vastuullisesti ilman ylimääräisiä riskejä lisääviä henkilökontakteja verkkokaupasta https://kalapassi.fi. Valtion kalastonhoitomaksun voi maksaa osoitteessa https://eräluvat.fi

Jopa monet luontokohteet ovat ruuhkaantuneet viime aikoina ihmisten suunnattua askeleensa poluille ja tulipaikoille. Vesillä on kuitenkin tilaa ja virukset pysyvät loitolla. Kalastus on tähän hetkeen ja toki myös aina muulloinkin erinomainen harrastus, jota voi helposti toteuttaa yksin tai perheen kanssa. Pirkanmaan isojen järvien ja koskikohteiden ohella nyt on hyvä hetki kokeilla kalojen narraamista pikkujärvillä, joita maakunnasta löytyy yli pari tuhatta. Pirkanmaan kalastuskohteita verkossa https://kuhamaa.fi.

Kotitarvekalastus on hyvä vaihtoehto pitää yllä kuntoa ja mielenvirkeyttä ja lisätä samalla tuoreita aineksia ruokapöytään. Järvillä veneillä liikkujien kannattaa huolehtia hyvästä pukeutumisesta ja turvallisuudesta erityisesti alkukaudesta. Vesi on vasta muutaman asteen lämpöistä ja hohkaa kylmyyttä. Hypotermian vaara on ilmeinen, jos veneestä putoaa. Ulapoille ei kannatakaan suunnata kovimpien tuulien aikaan, joita on ennusteiden mukaan odotettavissa taas ensi viikolla.