Helsingin vanhankaupunginkoski ja -suvanto valittiin vuoden lähikalastuskohteeksi

suvantovaltakunnallinen2av

Kuvaoikeudet: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on valinnut vuoden lähikalastuskohteeksi Helsingin Vanhankaupunginkosken ja –suvantoalueen. Vuoden lähikalastuskohde valitaan osana järjestön Lähelle kalaan –hanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja tehdä tunnetuksi Suomen kaupunkien lähikalastuskohteita. Valinnassa otetaan huomioon hyvien saalismahdollisuuksien lisäksi muun muassa kohteen palvelut, turvallisuus, saavutettavuus ja soveltuvuus erityisryhmille, kuten lapsille, vanhuksille ja liikuntarajoitteisille.

Vanhankaupunginkoski ja –suvanto on yksi Suomen suosituimmista kalastuskohteista. Erinomaisten saalismahdollisuuksien lisäksi kohteen suosioon on vaikuttanut hyvät kulkuyhteydet ja palvelut. Alueen rannat on rakennettu kalastuksen ehdoilla ja huomiota on kiinnitetty varsinkin lasten ja liikuntarajoitteisten kalastusmahdollisuuksiin. Myös kohteen kalastusjärjestelyt ja -säännöt ovat tarkasti suunniteltuja ja takaavat kalakantojen kestävyyden suuresta kalastajamäärästä huolimatta.

”Kaupungistumisen seurauksena kalastus siirtyy yhä enemmän kaupunkien ja taajamien alueille. Varsinkin lasten ja nuorten kalastus on riippuvainen Vanhankaupunginkosken kaltaisista lähikalastuspaikoista, koska heillä ei usein ole mahdollisuutta lähteä kauemmas kalaan. Vanhankaupunginkoski täytti kaikki valintakriteerimme ja oli siksi helppo valinta vuoden lähikalastuskohteeksi”, SVK:n kalatalouskonsulentti Antero Virkkunen sanoo.

Helsingin kaupunki järjestää Vanhankaupunginkoskella ilmaista kalastusopastusta, jolla pyritään edistämään varsinkin nuorten kalastusharrastusta. Vuosittain suvannolla vierailee kymmenittäin päiväkoti-, koulu- ja vanhainkotiryhmiä, joille kaupunki tarjoaa opastusta, välineistöä ja luontokokemuksia kalastuksen ja makkaranpaiston merkeissä. Lisäksi alueella järjestetään vuosittain muun muassa koskipäivätapahtuma, joka kokoaa satoja perheitä yhteen onkikilpailun, kalamaistiaisten ja muun ohjelman merkeissä.

”Olemme kehittäneet suvannon kalastusmahdollisuuksia jo yli kymmenen vuoden ajan ja valinta vuoden lähikalastuskohteeksi on ihana palkinto tehdystä työstä. Kehitystyötä jatketaan ja tänä kesänä olemme aloittaneet ”aikuinen laiturilla”-tapahtuman, jolloin suvannon rannassa on Juhannukseen asti arkipäivisin ilmaista kalastusopastusta välineineen klo 12-14. Päivittäin onkimassa on käynyt kymmenestä 50:een lasta”, kertoo kalatalousneuvoja Sari Snellman Vanhankaupunginkosken Meri-infosta.

Vanhankaupunginkoski ja –suvanto ovat erityiskalastuskohteita, joihin tarvitset erillisen kalastusluvan. Alle 18-vuotiaat saavat kalastaa suvannolla ilman lupaa. Kalastuslupia myy Helsingin kaupunki.

Vuoden lähikalastuskohde valittiin neljännen kerran. Aikaisempina vuosina on palkittu

Tampere (2012),

Kajaanin Linnanvirta (2013) sekä Oulujoen suisto (2014).

Lisää lähikalastuskohteita löytyy SVK:n ja Gummeruksen julkaisemasta Ottiopaasta, joka löytyy osoitteesta www.ottiopas.fi.