belarus

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin BSPC:n pysyvä komitea kutsuu Valko-Venäjän valtuuskunnan vieraaksi elokuun Itämeri-konferenssiin. Valko-Venäjä oli toivonut pääsevänsä BSPC:n tarkkailijajäseneksi, mutta pysyvä komitea ei vielä näyttänyt valkovenäläisille vihreää valoa kokoontuessaan Latvian Riiassa perjantaina 27. toukokuuta.

“Päätöstä tarkkailijajäsenyydestä haluttiin siirtää ja asiasta keskustellaan vasta Valko-Venäjän parlamenttivaalien jälkeen”, kertoo Riian kokoukseen osallistunut BSPC:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.).

Valko-Venäjällä pidetään parlamenttivaalit syksyllä.

“Valko-Venäjän ihmisoikeus- ja sananvapaustilanteessa on paljon parannettavaa. Mutta Valko-Venäjä on osoittanut valmiutta keskustella myös vaikeista kysymyksistä. Suomen kanta on, että vuoropuhelun avulla asioita voidaan viedä askel kerrallaan eteenpäin. Yksi konkreettinen ihmisoikeustavoite on, että Valko-Venäjä luopuisi kuolemanrangaistusten täytäntöönpanosta”, Tolppanen toteaa.

Valko-Venäjä on tällä hetkellä tarkkailijana Itämeren valtioiden hallitustenvälisessä yhteistyössä.

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin BSPC:n (Baltic Sea Parliamenrary Conference) korkein päättävä elin on kerran vuodessa kokoontuva Itämeri-konferenssi. Se kokoontuu Riiassa Latviassa 28.–30.8.2016. Vuosikokousten välillä BSPC:n työtä johtaa pysyvä komitea.

Pysyvän komitean perjantainen päätös merkitsee, että Valko-Venäjän tarkkailijajäsenyys voi toteutua aikaisintaan vuoden 2017 Hampurin Itämeri-konferenssissa.

Pysyvän komitean kokoukseen osallistui eduskunnasta myös kansanedustaja Wille Rydman (kok.) Pohjoismaiden neuvoston Itämeri-raportoijana.