Valko-Venäjän demokraattinen oppositio on valittu vuoden 2020 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon saajaksi.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli ilmoitti palkinnonsaajan parlamentin täysistunnossa Brysselissä torstaina puoliltapäivin. Päätöksen voittajasta tekivät parlamentin puhemies ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat kokouksessaan.

“Haluan onnitella Valko-Venäjän opposition edustajia heidän rohkeudestaan, sinnikkyydestään ja päättäväisyydestään. He ovat pysyneet vahvoina paljon vahvemman vastapuolen edessä. Mutta heidän puolellaan on jotain, jota raaka voima ei voi koskaan voittaa – ja tämä on totuus. Joten hyvät palkinnonsaajat, pysykää vahvoina ja älkää antako periksi. Muistakaa, että olemme tukenanne”, puhemies Sassoli sanoi.

“Haluaisin sanoa sanan yhdestä Saharov-palkinnon tämänvuotisesta finalistista, hiljattain tapetusta Arnold Joaquín Morazán Erazosta. Hän kuului Guapinolin ympäristöaktivistien ryhmään, joka vastustaa kaivoshanketta Hondurasissa. On ehdottoman välttämätöntä, että asian selvittämiseksi käynnistetään luotettava ja riippumaton selvitys ja että syylliset kantavat vastuunsa”, Sassoli lisäsi.

Mielenosoituksia väkivaltaista hallintoa vastaan

Valko-Venäjän demokraattista oppositiota edustaa koordinaationeuvosto, rohkeiden naisten sekä politiikan ja kansalaisyhteiskunnan edustajien aloite. Lue lisää palkinnonsaajista sekä muista finalisteista täältä.

Valko-Venäjä on ollut keskellä poliittista kriisiä kiistanalaisten 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Tämä johti rauhanomaiseen mielenosoitukseen autoritaarista presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan ja väkivaltaisiin mielenosoitusten tukahduttamisiin.

Saharov-palkinnonjakotilaisuus pidetään 16. joulukuuta.

Keskiviikkona parlamentti hyväksyi myös päätöslauselman, jossa se vaatii EU:n ja Valko-Venäjän välisten suhteiden kattavaa tarkastelua. Lue lisää täältä.

Taustaa

Euroopan parlamentti myöntää mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon vuosittain. Palkinto perustettiin vuonna 1988 kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja perusvapauksia puolustavia henkilöitä ja järjestöjä. Se on nimetty neuvostoliittolaisen fyysikon ja poliittisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Voittajalle myönnetty palkintoraha on 50 000 euroa.

Viime vuonna palkinto myönnettiin Kiinan uiguurivähemmistöön kuuluvalle ja sen oikeuksia puolustavalle taloustieteilijälle Ihan Tohtille.