Soini, Timo ps

Ulkoministeri Timo Soini (ps.)

Ulkoministeri Timo Soini tuomitsee jyrkästi Korean demokraattisen kansantasavallan 9. syyskuuta tekemän ydinkokeen. Pohjois-Korean ydinkoe havaittiin myös Suomessa, jossa Helsingin yliopiston Seismologian instituutti toimii osana kansainvälistä ydinkoekieltoa valvovaa järjestelmää.

Ydinkoe on jatkoa Pohjois-Korean vakaville kansainvälisten velvoitteiden rikkomuksille, jotka ovat huolestuttavasti yleistyneet tämän vuoden aikana. Pohjois-Korean 6.1.tekemä ydinkoe ja jatkuvat ohjuskokeet ovat kansainvälisten sopimusten ja velvoitteiden rikkomuksina tuomittavia ja erittäin haitallisia alueen vakaudelle.

Pohjois-Korean suorittama ydinkoe rikkoo vakavalla tavalla sen kansainvälisiä velvoitteita olla kehittämättä ja testaamatta ydinaseita, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia 1718, 1874, 2087, 2094 ja 2270, IAEA:n ydinvalvontasopimusta sekä kansainvälistä ydinkoekieltosopimusta. Suomi yhtyy EU:n korkea edustajaFederica Mogherinin 9. syyskuuta antamaan lausuntoon asiasta.

Suomi katsoo Pohjois-Korean toistuvat provokaatiot vakavaksi piittaamattomuudeksi kansainvälisen yhteisön vetoomuksista ja kehottaa Pohjois-Koreaa lopettamaan välittömästi toimet, jotka aiheuttavat vakavan uhan Korean niemimaan turvallisuudelle ja lisäävät jännitteitä alueella.

Pohjois-Korean tulee noudattaa täysimääräisesti kansainvälisiä velvoitteitaan, luopua ydinaseohjelmastaan ja sitoutua tiiviiseen yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa mukaan luettuna yhteistyö Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa sekä osallistuminen maan ydinaseriisuntaan tähtääviin kuusikantaneuvotteluihin.