Euroopan parlamentti myöntää vuosittain mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon henkilölle tai järjestölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt ihmisoikeuksia maailmassa. Vuoden 2019 palkinto myönnettiin Kiinan uiguurivähemmistöön kuuluvalle ja sen oikeuksia puolustavalle taloustieteilijälle Ilham Tohtille.

Saharov-palkinnon saajaa voi ehdottaa poliittinen ryhmä tai vähintään 40 mepin ryhmä.

Ehdokkaat vuoden 2020 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon saajaksi ovat:

Nimi

Ehdolle asetti

Valko-Venäjän demokraattista oppositiota edustava koordinaationeuvosto, rohkeiden naisten ja politiikan ja kansalaisyhteiskunnan edustajien aloite

EPP, S&D, Renew Europe

Najeeb Moussa Michaeel,

Mosulin arkkipiispa

ID

Guapinol-aktivistit ja Berta Cáceres

Vihreät/EVA, GUE/NGL

Valko-Venäjän demokraattista oppositiota edustava Svjatlana Tsihanouskaja

EKR

Jakub Gawron, Paulina Pajak, Paweł Preneta ja Kamil Maczuga, puolalaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustajia, “Atlas of Hate”-verkkosivun perustajia

Malin Björk, Terry Reintke, Marc Angel, Rasmussen Andresen ja 39 muuta parlamentin jäsentä

Valko-Venäjän demokraattista oppositiota edustaa koordinaationeuvosto, jonka ovat perustaneet rohkeat naiset Svjatlana Tsihanouskaja, opposition pääedustaja, Svetlana Aleksejevits, Nobel-palkittu kirjailija, Maria Kalesnikava, muusikko ja oppositiopoliitikko, Volha Kovalkova, Veranika Tsapkala, yritysjohtaja ja poliittinen aktivisti, sekä politiikan ja kansalaisyhteiskunnan edustajat Sjarhei Tsihanouski, videobloggaaja ja poliittinen vanki, Ales Bjaliatski, valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Viasnan perustaja, Sjarhei Dileuski, Stsiapan Putsila, Telegram-kanava NEXTA:n perustaja, Paval Sieviaryniec ja Mikalai Statkevits, poliittinen vanki ja presidenttiehdokas vuoden 2010 vaaleissa.

Svjatlana Tsihanouskaja on opettaja, ihmisoikeusaktivisti ja poliitikko, joka asettui miehensä pidätyksen jälkeen ehdolle vuoden 2020 Valko-Venäjän presidentinvaaleissa opposition pääehdokkaana. Aljaksandr Lukašenka julistettiin viralliseksi voittajaksi vaalissa, jota varjostivat syytteet laajamittaisesta vaalivilpistä. Tsihanouskajan oli vangitsemisen pelossa paettava Liettuaan pyydettyään äänten uudelleenlaskemista. Vaalivilppisyytösten seurauksena ympäri maata on nähty suuria, rauhanomaisia mielenosoituksia, jotka valtaapitävä hallinto on tukahduttanut väkivaltaisesti. Opposition voimat ovat perustaneet koordinaationeuvoston, jonka on määrä helpottaa rauhanomaista vallanvaihdosta.

Kun Isis saapui Irakin Mosuliin elokuussa 2014, Najeeb Moussa Michaeel, Mosulin arkkipiispa, auttoi kristittyjen, syyrialaisten ja kaldealaisten evakuoimisessa Irakin Kurdistaniin ja pelasti yli 800 historiallista käsikirjoitusta 1200-1800-luvuilta. Myöhemmin käsikirjoitukset siirrettiin digitaaliseen muotoon ja esiteltiin Ranskassa ja Italiassa. Vuodesta 1990 alkaen Najeeb Moussa Michaeel on auttanut pelastamaan yli 8 000 käsikirjoitusta ja 35 000 ortodoksikirkon asiakirjaa.

Guapinolin ympäristöaktivistit Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez ja Jeremías Martínez Díaz kuuluvat Tocoan kunnalliseen julkishyödykkeiden toimikuntaan Hondurasissa. Heidät on vangittu sen perusteella, että he osallistuivat rauhanomaiseen mielenosoitukseen kaivosyritystä vastaan. Yrityksen toimet olivat johtaneet Guapinolin ja San Pedron jokien saastumiseen. Muut vangit on vapautettu, mutta Guapinolin puolustajia pidetään yhä vangittuna, eikä syyttäjä ole esittänyt mitään painavia todisteita vankeuden pitkittämiseen.

Maaliskuussa 2016 murhattu Berta Cáceres oli Hondurasin lenka-alkuperäiskansaan kuulunut ekologi ja maanomistusoikeuden puolustaja. Hän oli mukana perustamassa Hondurasin alkuperäiskansojen neuvostoa (COPINH) ja taisteli yli kahden vuosikymmenen ajan maiden anastusta ja laittomia hakkuita vastaan. Hänelle myönnettiin Goldmanin ympäristöpalkinto vuonna 2015.

Puolalaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavat aktivistit Jakub Gawron, Paulina Pajak, Paweł Preneta ja Kamil Maczuga perustivat vuonna 2019 Atlas of Hate -nimisen verkkosivuston, joka kartoittaa ja valvoo niitä puolalaisia kuntia, jotka ovat ottaneet käyttöön, hylänneet tai harkinneet LGBTI-vapaita alueita, sekä jakaa tietoa aktivisteille, medialle ja poliitikoille. Tällä hetkellä yli sata kuntaa ja aluehallintoa Puolassa on julistautunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä vapaaksi alueeksi tai hyväsynyt niin kutsuttuja ”alueellisia perhearvojen peruskirjoja”. Vuonna 2020 viisi tällaista kuntaa haastoi Jakub Gawronin, Paulina Pajakin ja Paweł Prenetan oikeuteen niiden maineen tahraamisesta ja vaati julkista anteeksipyyntöä sekä taloudellista hyvitystä ”perheystävällisille järjestöille” viidellä alueella.

Aikataulu
  • 28. syyskuuta: ehdokkaiden virallinen esittely ulkoasiain- ja kehitysyhteistyövaliokunnille sekä ihmisoikeuksien alivaliokunnalle
  • 22. lokakuuta: puheenjohtajakokous julkistaa palkinnon saajan
  • 16. lokakuuta: Saharov-palkintoseremonia Strasbourgissa

Seuraavaksi

Ulkoasiainvaliokunta ja kehitysyhteistyövaliokunta äänestävät ehdotuksista kolme finalistia. Parlamentin puhemiehestä ja poliittisten ryhmien johtajista koostuva puheenjohtajakokous valitsee voittajan näiden kolmen joukosta.