2014-11-18 15_51_30-EN-SWOP14-Report_FINAL-web.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Maailmassa on 1,8 miljardia nuorta, joista yhdeksän kymmenestä asuu kehitysmaissa. Nuorten koulutukseen, terveyteen ja oikeuksiin panostamalla kehitysmailla on erinomaiset mahdollisuudet taloudelliseen kasvuun ja hyvinvoinnin lisäämiseen, YK:n väestörahaston (UNFPA)tuore raportti toteaa.

UNFPAn väestöraportti The Power of 1.8 Billion – Adolecents, Youth and the Transformation of the Future julkistettiin 18. marraskuuta helsinkiläisessä Ressun lukiossa. Kehitysministeri Sirpa Paatero painotti Suomen mahdollisuutta tukea osaltaan nuorten kasvua ja kehitystä niin kotimaassa kuin kehitysmaissakin.

“Nuoret ovat hyvä esimerkki siitä, että jokaisella maalla on omista lähtökohdistaan tehtävää – myös meillä Suomessa ja Euroopassa. Nykyinen taloustilanne ja työttömyys uhkaavat jättää kokonaisen sukupolven monien mahdollisuuksien ulkopuolelle. Tämä on mitä suurimmassa määrin kestävän kehityksen kysymys, joka tulee huomioida valmisteltaessa kansainvälisiä kehitystavoitteita vuosille 2015–2030”, kehitysministeri Paatero sanoi.

Noin 60 maassa on tapahtumassa ikärakenteen muutos, jonka myötä työikäisiä on enemmän kuin lapsia ja vanhuksia. Samalla raportti muistuttaa, että jopa 60 prosenttia kehitysmaiden nuorista on vailla opiskelupaikkaa tai vakituista työtä. Yli 500 miljoonaa nuorta joutuu selviämään alle kahdella Yhdysvaltain dollarilla päivässä.

“Nämä sadat miljoonat nuoret kohtaavat sosiaalisia, taloudellisia ja muita esteitä hyvinvoinnilleen ja koko kasvupotentiaalinsa toteutumiselle. Kansainvälisellä yhteisöllä, maiden hallituksilla, yhteisöillä ja perheillä on kaikilla roolinsa näiden esteiden purkamisessa.  Nuoret ovat tulevaisuutemme innovaattoreita, luojia ja johtajia. Mutta he voivat muuttaa tulevaisuutta ainoastaan jos heillä on taitoja, terveyttä ja vaihtoehtoja elämässään. Vain investoimalla nuorten inhimilliseen pääomaan maat voivat hyötyä väestörakenteen muutoksen tarjoamasta kasvumahdollisuudesta ja nostaa miljoonat ihmiset köyhyydestä”, sanoi YK:n väestörahaston aluejohtaja Heimo Laakkonen.

Raportissa muistutetaan, että 1950- ja 1960-luvuilla monissa Itä-Aasian maissa satsattiin nuoriin ja heille tarjottuun perhesuunnitteluun ja ehkäisyyn. Se vaikutti monien maiden talouskasvuun.  Jos Saharan eteläpuolisen Afrikan maat tekisivät vastaavia panostuksia nuoriin, alueen talous voisi kasvaa peräti 500 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuosittain 30 vuoden ajan.

Väestöliitto tulee julkaisemaan raportista suomenkielisen tiivistelmän “1,8 miljardin voima – Nuoret ja tulevaisuuden muutos” verkkosivuillaan www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys/materiaalit

UNFPA: World’s 1.8 Billion Young Can Propel Socioeconomic Development, New UNFPA Report Shows