NS-pr14131

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sopi torstaina alustavasti 11–13 miljardin euron lainapaketista Ukrainalle.

IMF:n laina on osa suurempaa liki 20 miljardin euron tukipakettia talousvaikeuksien kanssa kamppailevalle maalle seuraavien kahden vuoden aikana. IMF:n johtokunta päättää lainasta ensi kuussa.

Ukrainan parlamentti tarjosi torstai-iltana pienimuotoista draamaa hylätessään lainan edellyttämän lakipaketin ensimmäisessä äänestyksessä. Keskustelun jälkeen paketti hyväksyttiin selvin numeroin toisella yrittämällä.

IMF vaati Ukrainaa muun muassa lopettamaan valtion energiatuet ja valuuttansa hryvnian pönkittämisen. Pääministeri Arseni Jatsenjuk perusteli paketin hyväksymistä epätoivoisella tilanteella.

“Ukraina on konkurssin partaalla”, hän sanoi parlamentille.

Paketin hyväksymisen myötä Ukraina varmisti seuraaviksi kahdeksi vuodeksi myös joukon muita IMF:n lainaan sidottuja lainoja muun muassa EU:lta ja Yhdysvalloilta.

Talouskomissaari Olli Rehnin mukaan EU pystyy tekemään omat ratkaisunsa pian sen jälkeen, kun IMF on nuijinut lopulliset päätökset omistaan.

“On poliittisen vakauden ja sitä kautta Euroopan rauhan ja turvallisuuden kannalta hyvin tärkeää, että Ukrainassa talouden vakaus säilyy ja maa kykenee välttämään maksukyvyttömyyden”, Rehn kommentoi.

IMF Announces Staff Level Agreement with Ukraine on US$14-18 Billion Stand-By Arrangement