Qatar military - Google-haku - Google Chrome_2014-03-28_20-52-48

Qatarin armeijan kalustoa Qatarin kansallispäivänä kuvattuna.

Sotilaallisesti varustautuva Persianlahden maa Qatar kertoi torstaina, että se ostaa aseita lähes 17 miljardilla eurolla.

Suurtilauksia saivat erityisesti yhdysvaltalainen Boeing ja eurooppalainen Airbus, mutta kaikkiaan aseiden toimittajia on yhteensä parikymmentä.

Kauppalistalla on muun muassa ohjuksia ja helikoptereita. Yhdysvaltalaisten yhtiöiden osuus tilauksista on 5,5 miljardia euroa.

Qatar on pieni maa mutta suuri nesteytetyn maakaasun eli LNG:n viejä. Qatar hankkii huippuluokan aseistusta erityisesti lähellä sijaitsevan Iranin uhan vuoksi. Lisäksi maa pelkää, että arabikeväästä alkaneet levottomuudet voivat lisääntyä myös Qatarissa.

Boeing vahvisti, että se on saanut tilaukset 24 AH-64 Apache -taisteluhelikopterista ja kolmesta Boeing 737 AEW&C -koneesta.

Ranska on puolestaan ilmoittanut, että Qatar ostaa Airbusilta kaksi ilmassa tankkauksen madollistavaa säiliökonetta sekä

22 NH90 -sotilashelikopteria Airbusin valtaosin omistavalta NHIndustriesilta.

Persianlahden maat ovat Yhdysvaltojen pitkäaikaisia liittolaisia ja Yhdysvallat onkin ollut halukas lisäämään yhteistyötään niiden kanssa Iranin uhan vuoksi.

REUTERS: Qatar buys helicopters, missiles in $23 bln arms deals