Vuoden 2020 mielipiteenvapauden Saharov-palkinto luovutettiin Valko-Venäjän demokraattista oppositiota edustaneelle koordinaationeuvostolle. 

Poikkeuksellisesti Brysselissä pidetyssä seremoniassa puhemies Sassoli sanoi: ”Koko maailma on tietoinen siitä, mitä maassanne tapahtuu. Näemme rohkeutenne. Näemme kärsimyksenne. Näemme sanoinkuvaamattomat pahoinpitelyt. Näemme väkivallan. Pyrkimyksenne ja päättäväisyytenne elää demokraattisessa maassa inspiroi meitä.”

Ottaessaan palkinnon vastaan oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja sanoi: “Joka ikinen valkovenäläinen, joka osallistuu rauhanomaiseen protestiin väkivaltaa ja laittomia toimia vastaan… on sankari. Jokainen heistä on esimerkki rohkeudesta, myötätunnosta ja ihmisarvosta. “

“Valkovenäläiset ovat marssineet joka viikko 9. elokuuta pidettyjen vaalien jälkeen. He marssivat tulevaisuutensa puolesta sekä niiden tulevaisuuden puolesta, jotka eivät pääse paikalle. He marssivat valkovenäläisten, eurooppalaisten, teidän ja meidän vapauden ja ihmisarvon puolesta. Ilman vapaata Valko-Venäjää Eurooppakaan ei ole täysin vapaa. Minulla on vain yksi toive tänä vuonna. Haluan, että jokainen valkovenäläinen, joka on nyt vankilassa tai joutuu elämään maanpaossa, voisi palata kotiin.” 

Palkinnon voittaja

Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien puheenjohtajat valitsivat palkinnon saajan kokouksessaan 22. lokakuuta 2020.

Valko-Venäjän demokraattista oppositiota edustaa koordinointineuvosto rohkeiden naisten sekä poliittisten ja kansalaisyhteiskunnan aktivistien aloitteesta. Koordinaationeuvostoon kuuluvat oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja, Nobel- palkittu Svetlana Alexievich, muusikko ja poliittinen aktivisti Maryja Kalesnikava sekä poliittiset aktivistit Volha Kovalkova ja Veronika Tsapkala. Lisäksi koordinaationeuvostoon kuuluvat videobloggaaja ja poliittinen vanki Siarhei Tsikhanouski, valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestön Viasnan perustaja Ales Bjaljatski, Siarhei Dyleuski, Telegram-kanava NEXTAn perustaja Stsiapan Putsila sekä poliittinen vanki ja vuoden 2010 presidentinvaalien ehdokas Mikola Statkevich. 

Euroopan parlamentti tuomitsi syyskuussa hyväksymässään päätöslauselmassa Valko-Venäjän viranomaisten toimet rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttamiseksi. 

Parlamentti järjestää tiedonhankintaan liittyviä kokouksia Valko-Venäjän tilanteesta 18.–21. joulukuuta 26.11.2020 äänestetyn päätöslauselman linjan mukaisesti.

Voittajalle myönnetty palkintoraha on 50 000 euroa.

Palkitut Svjatlana Tsihanouskaja ja Veronika Tsapkala  osallistuvat Facebook Live -lähetykseen klo 15.15 Suomen aikaan. 

Finalistit

Tämän vuoden muut palkintofinalistit olivat Guapinolin ympäristöaktivistit Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez, Jeremías Martínez Díaz ja Berta Cáceres Hondurasista sekä Mosulin arkkipiispa Najeeb Michaeel. 

Saharov-palkinto

Mielipiteenvapauden Saharov-palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen fyysikon ja poliittisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Palkinto on myönnetty vuosittain vuodesta 1988 lähtien henkilöille tai järjestöille, jotka edistävät ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia.

Viime vuonna palkinto myönnettiin Ilham Tohtille, Kiinan uiguurivähemmistön oikeuksien puolesta taistelevalle taloustieteilijälle.

Lisätietoa Saharov-palkinnon voittajan valinnasta.

Saharov-palkinnon verkkosivut