large_1375082544099

Puutarhatyöntekijöitä Linköpingissä Kuva: David Hall. Creative Commons (CC BY 2.0)

Ruotsin viranomaiset ovat saaneet heinäkuun alusta lähtien viikoittain noin 2 000 ilmoitusta lähetetyistä työntekijöistä. Ilmoittaminen tuli pakolliseksi kuukauden alussa. Velvollisuutta rikkovalle voidaan määrätä lähes 2 500 euron sakko.

Määräys koskee kaikkialta Ruotsin ulkopuolelta – myös EU-maista – lähetettyjä työntekijöitä. Poikkeuksena ovat alle viisi päivää kestävälle komennukselle Ruotsiin tulleet. Ay-liike ei kannattanut tätä poikkeusta, ja eduskunnassa sosialidemokraatit ja vasemmisto esiintyivät sitä vastaan.

Ilmoituksia on tehnyt yli 800 yritystä. Runsaat 40 prosenttia ilmoitetuista työskentelee rakennusteollisuudessa. It-alan osuus on 20 prosenttia ja valmistavan teollisuuden 15 prosenttia. Eniten työntekijöitä on lähetetty Saksasta, Puolasta ja Intiasta, ay-julkaisu Arbetet raportoi.

Viranomaisten mukaan ensimmäisinä viikkoina suuret yritykset ovat noudattaneet uutta velvoitetta hanakammin kuin pienet. Yhtäkään yritystä ei ole vielä rangaistu ilmoitusvelvoitteen laiminlyönnistä.

Ilmoituksesta on käytävä ilmi työntekijöitä lähettävän yrityksen nimi ja yhteyshenkilön yhteystiedot sekä lähetettyjen työntekijöiden määrä ja työpaikkojen osoite. Viranomaiset ylläpitävät ilmoituksista julkista rekisteriä. Se parantaa ay-järjestöjen mahdollisuuksia vaikuttaa lähetettyjen työntekijöiden työehtoihin.