EU:n jäsenvaltioiden on tänään saatettava avoimia ja ennakoitavia työehtoja koskeva direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään. Direktiivissä säädetään entistä laajemmista ja ajantasaisemmista työntekijöiden oikeuksista ja suojelusta 182 miljoonalle työntekijälle EU:ssa.

Näiden uusien sääntöjen ansiosta työntekijöillä on oikeus työehtojensa entistä parempaan ennustettavuuteen, esimerkiksi työtehtävien ja työajan osalta. Työntekijöillä on myös oikeus saada oikea-aikaista ja entistä kattavampaa tietoa työtänsä koskevista olennaisista seikoista, kuten työskentelypaikasta ja palkoista. Tämä on tärkeä askel kohti vahvaa sosiaalista Eurooppaa, ja sillä edistetään Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttamista ihmisten konkreettiseksi todellisuudeksi kaikkialla EU:ssa.

Työllisyysasioista ja sosiaalisista oikeuksista vastaava komissaari Nicolas Schmit totesi: ”Avoimia ja ennakoitavia työehtoja koskeva direktiivi on suora vastaus työmarkkinoiden nopeasti muuttuvaan todellisuuteen. Työntekijöillä on oikeus saada entistä kattavampia tietoja työehdoistaan, ja he hyötyvät jokapäiväisen elämänsä paremmasta ennustettavuudesta. Uudet säännöt auttavat takaamaan laadukkaat työpaikat, tarjoavat työntekijöille vakautta ja antavat heille mahdollisuuden suunnitella elämänsä.”  

Työntekijöiden oikeuksia ja suojelua laajennetaan ja päivitetään uuteen työelämään sopiviksi.

Avoimista ja ennakoitavista työehdoista annetun direktiivin myötä EU:n työntekijöillä on seuraavat oikeudet:

entistä kattavammat tiedot omaa työtä koskevista olennaisista seikoista; nämä tiedot on saatava varhaisessa vaiheessa ja kirjallisina;

koeajan pituus rajataan kuuteen kuukauteen työsuhteen alussa;

työntekijä voi ottaa vastaan toisen työpaikan toisen työnantajan palveluksessa; kaikki tämän oikeuden rajoitukset on perusteltava objektiivisin perustein;

työntekijän on saatava kohtuullisessa ajassa etukäteen tieto siitä, milloin työ on tehtävä – erityisesti niiden työntekijöiden osalta, joiden työajat ovat epävarmoja tai jotka tekevät keikkatyötä;

tehokkaat toimenpiteet, joilla estetään nollatuntisopimustyön väärinkäyttö;

kirjallinen vastaus pyyntöön, joka koskee siirtämistä turvatumpaan työhön;

työtekijä saa maksutta työhön liittyvää pakollista koulutusta, jos työnantajalla on velvollisuus antaa sitä.

Arviolta 2–3 miljoonaa työntekijää on epävarmoissa ja epätyypillisissä työsuhteissa, kuten osa-aikatyössä ja tilapäisessä tai keikkatyössä. Heillä on nyt oikeus saada tietoja työehdoistaan ja uudenlaista suojelua, johon kuuluu esimerkiksi oikeus työajan nykyistä parempaan ennakoitavuuteen. Direktiivillä turvataan samalla kohtuullinen joustavuus epätyypillisissä työsuhteissa ja siten myös siitä työntekijöille ja työnantajille koituvat edut.

Direktiivi hyödyttää työnantajia myös varmistamalla, että työntekijöiden suojelu pysyy työmarkkinoiden viimeaikaisen kehityksen mukaisena. Tähän päästään vähentämällä työnantajiin kohdistuvia hallinnollisia esteitä, esimerkiksi mahdollistamalla tietojen sähköinen toimittaminen, ja luomalla EU:n työnantajille tasapuoliset toimintaedellytykset, jotka mahdollistavat oikeudenmukaisen kilpailun, jonka perustana on työntekijöiden oikeuksien samanlainen vähimmäistaso.

Seuraavat vaiheet

Jäsenvaltioiden on määrä saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä tähän päivään mennessä. Seuraavassa vaiheessa komissio arvioi kunkin jäsenvaltion ilmoittamien kansallisten toimenpiteiden täydellisyyden ja vaatimustenmukaisuuden ja ryhtyy tarvittaessa toimiin.

Tausta

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarissa mainitaan ”varma ja sopeutuva työllisyys” sekä ”tiedot työehdoista ja irtisanotuille annettava suoja” oikeudenmukaisten työehtojen keskeisinä periaatteina. Siinä todetaan, että työntekijöillä on työsuhteensa alussa oikeus saada kirjallisesti tiedot työsuhteesta johtuvista oikeuksistaan ja velvoitteistaan, mukaan lukien tiedot koeajasta.

Avoimista ja ennakoitavista työehdoista annetulla uudella direktiivillä (EU) 2019/1152 korvataan vuodesta 1991 lähtien voimassa ollut työnantajan ilmoitusvelvollisuutta koskeva direktiivi 91/533/ETY, jolla annettiin uudessa työpaikassa aloittaville työntekijöille oikeus saada kirjallisesti tiedoksi työsuhdettaan koskevat olennaiset seikat.

Tämänpäiväistä virstanpylvästä seuraa huomenna toinen merkittävä saavutus Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarissa. Jäsenvaltioiden on viimeistään 2. elokuuta 2022 saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöään vuonna 2019 hyväksytyt EU:n laajuiset säännöt, joilla parannetaan vanhempien ja omaistaan hoitavien työ- ja yksityiselämän tasapainoa