Graphic4_Kafr Zita_20140411_Frame373_MainYellowID

Kuvaoikeudet: Human Rights Watch

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoo, että vankkojen todisteiden perusteella Syyrian hallinto on syyllistynyt kloorikaasuiskuihin kolmessa kaupungissa. Järjestön kanta perustuu silminnäkijöiden ja lääkintähenkilökunnan haastatteluihin sekä video- ja kuvatodisteisiin iskuista.

HRW:n mukaan hallinnon helikopterit pudottivat kolmeen kaupunkiin tynnyripommeja, joiden sisälle oli upotettu kloorikaasua sisältäviä pulloja. Iskut tehtiin huhtikuun puolessa välissä kapinallisten hallinnassa oleviin kaupunkeihin.

Kaasuiskujen uhreja hoitaneet lääkärit kertovat ainakin 11 ihmisen kuolleen myrkytysoireisiin ja lähes 500 ihmisen altistuneen kaasulle.

Syyrian oppositio on esittänyt useita väitteitä hallinnon tekemistä kaasuiskuista. Syyrian hallinto on myöntänyt yhden kaasuiskun, josta se syyttää terroristijärjestö al-Qaidaan liitettyä al-Nusraa.

Ihmisoikeusjärjestö HRW sanoo, ettei se voi olla täysin varma, etteikö video- ja kuvatodisteita olisi lavastettu. Järjestö pitää tätä kuitenkin epätodennäköisenä, koska silminnäkijöiden ja lääkäreiden lausunnot tukevat todisteita.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on ilmoittanut tutkivansa väitteet kloorikaasuiskuista. Järjestö ei ole kuitenkaan vielä kommentoinut asiaa.

Syria: Strong Evidence Government Used Chemicals as a Weapon