24697713961_400bbc8052_z

Helmikuun Strasbourgin täysistunnossa keskusteltiin muun muassa Yhdistyneen kuningaskunnan kansanäänestyksestä, maahanmuutosta ja Schengen-alueen tulevaisuudesta. Lisäksi Viron presidentti Ilves puhui muuttoliikkeestä ja parlamentin Facebook-seuraajilla oli mahdollisuus kysyä kauppasopimuksista kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtaja Langelta. Löydät lisätietoa näistä ja muista täysistunnon aiheista alta.

Yhdistyneen kuningaskunnan tulevaisuus EU:ssa puhututti parlamenttia keskiviikkona päivä sen jälkeen, kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oli julkaissut ehdotuksensa, jolla hän vastasi Lontoon aiemmin tekemiin vaatimuksiin. Suurin osa mepeistä oli sitä mieltä, että Yhdistyneen kuningaskunnan pysyminen EU:ssa olisi paras ratkaisu sekä maalle itselleen että Euroopan unionille. Osa oli kuitenkin eri mieltä ja osa kyseenalaisti, olivatko brittihallituksen vaatimukset edes oikeansuuntaisia.

EU:n täytyy löytää ratkaisu sitä halvaannuttavaan pelkoon ja jakolinjoihin sekä hallita muuttoliikettä ja maahanmuuttoa tehokkaasti, sanoivat mepit tiistaina olleessa täysistuntokeskustelussa, johon osallistuivat myös Alankomaiden puheenjohtajuuskausi ja komissio. EU:n ulkorajojen valvonta on elintärkeää passivapaan Schengenin säilymisen kannalta, mepit totesivat.

Keskiviikkona hyväksyttiin parlamentin suositukset koskien palvelukauppasopimus TiSA:sta käytäviä neuvotteluita. Mepit haluavat helpottaa EU-yritysten pääsyä kansainvälisille markkinoille ja samalla suojella julkisia palveluita EU:n sisällä.

Parlamentti päätti keskiviikkona olla käyttämättä veto-oikeuttaan ehdotukseen, jolla sallitaan väliaikaisesti dieselautojen typen oksidien (NOx) päästörajojen ylitys. Parlamentti päätyi ratkaisuun sen jälkeen kun komissio lupasi ottaa käyttöön tarkistuslausekkeen ja esitteli pitkän aikavälin lakiehdotuksen, jolla uudistetaan ajoneuvojen hyväksyntämenettelyitä.

Komissaari Moscovici esitteli tiistaina komission ehdotuksen, jolla on tarkoitus kitkeä yhtiöiden veronvälttelyä. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi puolusti EKP:n rahapoliittisia linjauksia maanantaina meppien kanssa käydyssä keskustelussa ja kertoi, että pankki aikoo uudelleentarkastella rahapoliittista lähestymistapaansa maaliskuussa.

Pimeä työ tuntuu Euroopassa, ja sen negatiivisista vaikutuksista kärsivät niin työntekijät, yritykset kuin hallituksetkin. Arvioiden mukaan sen vuosittainen arvo vastaisi noin 18,4 prosenttia EU:n BKT:stä (2012 luvut). Mepit äänestivät tiistaina eurooppalaisen yhteistyöfoorumin luomisesta pimeän työn kitkemiseksi.

“Kerätään yhteen älymme ja voimamme. Unohdetaan päättämättömyys, virheiden osoittelu ja vastuunvälttely. Saamme maahanmuuttokriisin ratkaistua, jos osoitamme samaa päättäväisyyttä kuin ennen meitä olleet sukupolvet”, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves totesi Euroopan parlamentin täysistunnossa tiistaina 2. helmikuuta 2016 pitämässään puheessa.

Keskiviikkona täysistunnossa puhui puolestaan Nigerian presidentti Muhammadu Buhari. Hän lupasi pelastaa Boko Haram -terroristien kidnappaamat koululaiset.

Parlamentin jäsenet keskustelivat keskiviikkoiltana seksuaalisesta häirinnästä ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta julkisilla paikoilla komissaari Corina Crețun kanssa. Kaikki voitava on tehtävä, jotta syylliset löydetään ja saadaan oikeuden eteen, riippumatta heidän alkuperästä tai kulttuurista, useat mepit vaativat.

Jos tunnustetaan Kiinan markkinatalousasema, EU:n täytyy löytää WTO-sääntöjen puitteissa ratkaisu, jolla suojataan taloutta epäterveeltä kilpailulta ja kiinalaisten tuotteiden polkumyynniltä. Samalla täytyy tunnustaa Kiinan asema strategisena kauppakumppanina, monet mepit sekä komissaari Malmström totesivat keskustelussa maanantai-iltana.

Kauppasopimukset ja niiden vaikutus Euroopan työllisyyteen ja jopa maahanmuuttoon ja neuvottelujen avoimuus olivat aiheita, joista parlamentin Facebook-sivujen seuraajat kysyivät kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtaja Bernd Langelta (S&D, Saksa) keskiviikkona 3.2 iltapäivällä olleessa Facebook-chatissa. Lange kertoi haluavansa, että TTIP on hyvä sopimus EU-kansalaisten kannalta.