588282-Stakeout

Ban Ki-moonin mukaan YK on valmis tukemaan ponnisteluja tilanteen rauhoittamiseksi.

Väkivalta Itä-Ukrainassa pitää lopettaa heti, sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Banin mukaan vihamielisyydet alueella on haudattava kokonaan.

Hän kertoo lausunnossaan olevansa huolestunut siitä, että Itä-Ukrainassa pahentuneet taistelut uhkaavat täysin romuttaa syksyllä sovitun tulitauon.

Ukrainan armeija ja Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset separatistijoukot ovat viime päivinä taistelleet kiivaasti Donetskin lentokentästä. Sotiminen on hivuttautunut lähemmäksi Donetskin kaupunkia, ja myös muualla Donbassin alueella tulitus on lisääntynyt.

Viikonlopun taisteluissa kuoli ainakin 14 ihmistä, joista neljä oli Ukrainan armeijan sotilaita. Lisäksi tuhoutui taloja sekä kodeista ja yrityksistä katkesi sähköjä.

– YK on valmis tukemaan ponnisteluja tilanteen rauhoittamiseksi, Ban sanoo.

YK:n turvallisuusneuvoston on tarkoitus keskustella Ukrainan tilanteesta ylihuomenna. Neuvoston on pyytänyt koolle Liettua.

Venäjä: “Ukraina torjui ehdotuksen tulitauosta”

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestettiin rauhanmarssi, johon osallistui muun muassa presidentti Petro Poroshenko. Hänen mukaansa Ukraina ei taivu kapinallisten edessä, “joita Venäjä tukee sotilain ja asein”.

Venäjän presidentin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Poroshenko oli torjunut presidentti Vladimir Putinin äskettäisen ehdotuksen tulitauosta ja raskaan aseistuksen vetämisestä pois etulinjasta, kertoo uutistoimisto Tass.

Ukraina on arvioinut, että Itä-Ukrainassa sotii noin 8 500 venäläistä sotilasta. Lännen ja Ukrainan mukaan Venäjän joukkojen toiminnasta Itä-Ukrainassa on kiistatonta näyttöä, minkä Venäjä kiistää.