usa_modified2

Pikaruokatyöntekijät ovat lakkoilleet ja osoittaneet mieltään palkkojen vuoksi Yhdysvaltojen eri kaupungeissa tällä viikolla. muiden muassa McDonald´sin, Burger Kingin, KFC:n ja Wendy’sin työntekijät vaativat elämiseen riittävää palkkaa tai nykyisen kansallisen minimipalkan kaksinkertaistamista 7,25 dollarista (5,7 euroa) 15 dollariin (11,3 euroon) tunnilta.

New Yorkin pikaruokatyöntekijöiden Fast Food Forward -liikkeen organisoimia lakkoja ja mielenosoituksia on järjestetty muun muassa New Yorkissa, St. Louisissa ja Chicagossa. Lisää lakkoja saattaa olla luvassa vielä tällä viikolla. Edelliskerran pikaruokatyöntekijät osoittivat Yhdysvalloissa joukolla mieltä huhtikuussa.

Liikkeen mukaan pikaruokaketjujen johtajat nostavat miljoonien dollarien vuosipalkkaa, kun ravintolatyöntekijät hädin tuskin tulevat toimeen. Monet ovat sosiaaliturvan varassa, vaikka tekevät täyttä työpäivää. Laskelmien mukaan esimerkiksi McDonald´s kykenisi tuplaamaan tai korottamaan työntekijöidensä palkkoja reilusti nostamalla vain hieman tuotteidensa halpaa hintaa.

Pohjoisamerikkalainen palvelusektorin työntekijöiden liitto SEIU (Service Employees International Union) on kampanjoinut minimipalkan nostamiseksi 7,25 dollarista 10,10 dollariin. Palkankorotus koskisi liiton mukaan Yhdysvalloissa yli 30 miljoonaa työntekijää. Samalla se loisi uusia työpaikkoja ja lisäisi kulutusta.

Pikaruokatyöntekijöiden asioiden ajamista on vaikeuttanut heikko järjestäytyneisyys ja henkilöstön nopea vaihtuvuus. USA:n kansallinen ravintolajärjestö (National Restaurant Association) on arvioinut, että kolme neljästä pikaruokaloiden työntekijästä vaihtuu vuoden aikana.