3767766

Kuvaoikeudet: © ITAR-TASS/EPA/TATYANA ZENKOVICH

Valko-Venäjä vapautti yllättäen 51-vuotiaan ihmisoikeusaktivisti Ales Beljatskin lauantaina. Hän on ollut vangittuna vuodesta 2011. Beljatskin väitettiin syyllistyneen veronkiertoon.

Vapautumisensa jälkeen Beljatski saapui Minskiin. Hän sanoi jatkavansa samaa työtä, jota hän aiemminkin teki.

– Minut vapautettiin maailmanlaajuisen solidaarisuuden ja tuen ansiosta, hän totesi rautatieasemalla kymmenille ihmisille, jotka olivat ottamassa häntä vastaan.

Beljatski vapautettiin vuosi ja kahdeksan kuukautta ennen määräaikaa. Hänelle kerrottiin vapautumisesta aiemmin lauantaina.

– Jostain syystä minut laitettiin ambulanssiin ja vietiin rautatieasemalle, Junassa tuntematon henkilö lainasi minulle puhelintaan, ja soitin vaimolleni.

Beljatski on Vjasna-ihmisoikeusjärjestön johtaja. Järjestö auttaa Valko-Venäjällä poliittisen sorron uhreja. Se on saanut monia eurooppalaisia palkintoja ja ollut toistuvasti ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Marraskuussa 2011 Beljatski tuomittiin neljän ja puolen vuoden vankeuteen veronkierrosta. Vjasna-järjestö käytti pankkitilejä Puolassa ja Liettuassa kerätäkseen avustuksia poliittisten vankien auttamiseen.