brexit-hintergrund

Eurooppa-neuvosto vastasi kokouksessaan pääministeri Theresa Mayn pyyntöön pidentää Britannian EU-eroneuvotteluille annettua määräaikaa 30. kesäkuuta 2019 asti. Eurooppa-neuvosto on valmis pidentämään määräaikaa 22. toukokuuta 2019 asti, jos Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen ensi viikolla.

Jos parlamentti ei hyväksy erosopimusta ensi viikolla, määräaikaa pidennetään 12.4.2019 asti. Tuohon mennessä Britannian odotetaan esittävän suunnitelman jatkoaskeleista.

”Olemme valmiita joustamaan, koska sopimukseton ero ei ole kenenkään etu. Nyt odotamme Britannialta päätöksiä”, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Eurooppa-neuvosto vahvisti sitoutumisensa tulevan suhteen neuvotteluihin

Eurooppa-neuvosto vahvisti pääministeri Mayn pyynnöstä hänen ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Clauden Junckerin Strasbourgissa 11. maaliskuuta 2019 sopimat asiakirjat, jotka koskevat erosopimusta sekä Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta.

  • Erosopimusta koskevassa tulkinta-asiakirjassa osapuolet korostavat, ettei kumpikaan halua Irlantia/Pohjois-Irlantia koskevan varajärjestelyn, niin sanotun backstopin, tulevan sovellettavaksi.
  • Tulevan suhteen neuvottelemista koskevassa yhteisessä lausumassa EU ja Britannia sitoutuvat käymään tulevaa suhdetta koskevat neuvottelut nopeasti ja vilpittömässä mielessä. Yhteisenä tavoitteena on saada neuvottelut tulevasta suhteesta valmiiksi siirtymäkauden loppuun mennessä. Siirtymäkausi alkaisi erosopimuksen tullessa voimaan ja päättyisi 31.12.2020.

Sisämarkkinat ja ilmasto pääaiheita toisena kokouspäivänä

Perjantaina 22. maaliskuuta 2019 Eurooppa-neuvosto käsittelee EU:n ja Kiinan suhteita, sisämarkkinoiden vahvistamiseen ja syventämiseen tähtääviä toimia, kuten digitaalisen talouden ja palvelutalouden kehittämistä. Ilmastonmuutokseen liittyen asialistalla on EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategian valmistelu. Lisäksi päämiehet keskustelevat disinformaation torjunnasta ja vapaiden vaalien varmistamisesta.