nigeria-map

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Nigerian armeijaa sotarikoksista. Ainakin 8 000 ihmistä on murhattu tai nääntynyt nälkään, tukehtunut ja kidutettu kuoliaaksi pidätyskeskuksissa. Amnesty julkistaa listan armeijan korkea-arvoisista upseereista, joiden osuuden sotarikoksiin ja mahdollisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan järjestö vaatii tutkimaan.

Amnesty vaatii tutkimaan, ovatko upseerit osallistuneet, antaneet luvan tai jättäneet estämättä yli 8 000 ihmisen kuoleman. Amnestyn laaja raportti armeijan sotarikoksista perustuu vuosien tutkimuksiin ja laajaan todistusaineistoon, muun muassa vuotaneisiin sotilasraportteihin ja kirjeenvaihtoon sekä yli 400 uhrin, silminnäkijän ja armeijaan kuuluvan henkilön haastatteluun.Raportin perusteella on olemassa selviä viitteitä siitä, että Nigerian armeija on syyllistynyt sotarikoksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan kun se on taistellut Boko Haramia vastaan Koillis-Nigeriassa.

Amnestyn raportti Stars on their shoulders. Blood on their hands: War crimes committed by the Nigerian military paljastaa, että maaliskuun 2011 jälkeen yli 7 000 armeijan pidättämää nuorta miestä ja poikaa on kuollut. Lisäksi helmikuun 2012 jälkeen yli 1 200 ihmistä on ammuttu ja teloitettu laittomasti.

Amnesty vaatii Nigeriaa selvittämään, ovatko sotilaat ja komentajat vastuussa sotarikoksista henkilökohtaisesti tai komentoketjun vastuiden perusteella. Tutkittavien listalla on henkilöitä armeijan johtoa myöten. Amnesty vaatii tutkimaan erityisesti yhdeksän nimeltä mainitun korkea-arvoisen upseerin osuuden sotarikoksiin.

”Raporttimme osoittaa, että tuhansia nuoria miehiä ja poikia on mielivaltaisesti tapettu, pidätetty ja jätetty kuolemaan putkiin, joissa on järkyttävät olosuhteet”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson .

”Vaikka näiden rikosten välitön ja puolueeton tutkinta on elintärkeää, emme vaadi pelkästään yksittäisiä henkilöitä vastuuseen. Vaadimme myös Nigerian johtoa varmistamaan, että rankaisemattomuus armeijan piirissä loppuu.”

Amnesty vaatii Nigeriaa selvittämään seuraavien korkea-arvoisten upseerien mahdollisen roolin sotarikoksissa, kuten murhissa, kidutuksessa ja tahdonvastaisissa katoamisissa:

  • kenraalimajuri John A.H. Ewansiha
  • kenraalimajuri Obida T Ethnan
  • kenraalimajuri Ahmadu Mohammed
  • prikaatikenraali Austin O. Edokpayi
  • prikaatikenraali Rufus O. Bamigboye

Lisäksi Amnesty vaatii Nigeriaa selvittämään seuraavien henkilöiden vastuun alaistensa tekemistä rikoksista. Heidät voidaan todeta syyllisiksi sotarikoksiin, mikäli heidän voidaan osoittaa tienneen tai mikäli heidän olisi pitänyt tietää sotarikoksista eivätkä he tehneet riittävästi niiden estämiseksi:

  • kenraali Azubuike Ihejirika , maavoimien esikuntapäällikkö syyskuusta 2010 tammikuuhun 2014
  • amiraali Ola Sa’ad Ibrahim , pääesikunnan päällikkö lokakuusta 2012 tammikuuhun 2014
  • lentokenraali Marshal Badeh , pääesikunnan päällikkö tammikuusta 2014 tähän hetkeen saakka
  • kenraali Ken Minimah , maavoimien esikuntapäällikkö tammikuusta 2014 tähän hetkeen saakka.

Nigerian armeija on pidättänyt ainakin 20 000 nuorta miestä ja poikaa vuodesta 2009 lukien maan koillisosassa, jossa se taistelee Boko Haramia vastaan. Nuorimmat pidätetyistä ovat olleet 9-vuotiaita. Useimmiten pidätykset tehdään mielivaltaisesti, ja pidätykseen syyksi riittää monesti yhden tuntemattoman tietolähteen todistus.

Pidätetyt eristetään ulkomaailmasta ja heidät laitetaan äärimmäisen ahtaisiin selleihin, joissa ei ole ilmanvaihtoa ja saniteettitiloja. Pidätetyt saavat hyvin vähän ruokaa ja juomaa. Monia pidätettyjä myös kidutetaan. Tuhansia ihmisiä on kuollut joko epäinhimillisen kohtelun ja kidutuksen vuoksi tai pidätyskeskuksissa vallitsevien olosuhteiden johdosta.

Amnestyn raportista ilmenee, että vuonna 2013 Giwan kasarmilla sijaitsevasta pidätyskeskuksesta tuotiin yli 4 700 ruumista ruumishuoneelle. Viime vuoden maaliskuussa armeija tappoi yli 640 pidätettyä, jotka olivat paennet Giwan kasarmilta Boko Haramin hyökkäystä.

”Nigerian armeija tietää kuolleista ja pidätyskeskusten epäinhimillisistä olosuhteista, mutta he eivät ole tehneet merkittäviä toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi. Pidätyskeskuksista vastuussa olevien henkilöiden sekä heidän esimiestensä toimet tulee tutkia”, Frank Johansson sanoo.

”Vaadimme, että vasta valittu presidentti Buhari lopettaa Nigeriassa vallitsevan rankaisemattomuuden. Afrikan unionin ja kansainvälisen yhteisön on tuettava Nigeriaa. Maan presidentin on välittömästi tutkittava Amnestyn väitteet sotarikoksista ja saattaa kaikki syylliset vastuuseen, riippumatta heidän sotilasarvostaan tai asemastaan. Vain siten kuolleet ja heidän omaisensa saavat oikeutta.”