b239019502bfcc40_800x800ar

Israelin kansan viettäessä Holokaustin uhrien muistopäivää torstaina 16. huhtikuuta uusi näyttely nimeltä “Children in the Holocaust: Stars Without a Heaven” avautuu Holokaustin marttyyrien ja sankareiden muistoa vaalivassa Yad Vashem -museossa. Näyttely on kunnianosoitus 1,5 miljoonalle juutalaisten joukkomurhassa murhatulle lapselle ja katsaus heidän sekä harvojen eloonjääneiden tarinoihin.

Näytteillä on Yad Vashemin kokoelmista koottuja artefakteja, taideteoksia ja arkistomateriaalia. Lisäksi Jerusalemin Bezalel Academy of Art and Design -oppilaitoksen Department of Ceramics and Glass Design -linjan opiskelijat ovat luoneet näyttelyyn lasisia, porsliinisia ja keraamisia esineitä. Raikasta näkökantaa näyttelyyn tuo myös Holon Institute of Technology-HIT -koulun Department of Visual Communication Design -linjan opiskelijat, jotka ovat laatineet lyhyitä animaatiovideoita näyttelyn teemoista. Töiden tarkoituksena on auttaa kuvamaan lasten henkilökohtaisia tarinoita, joista lapsuudessa vallinneiden sotaolosuhteiden vuoksi ei ole jäljellä juuri mitään materiaalia.

81650f7b7d0396de_800x800ar

Näyttely perustuu kahdeksaan pääteemaan, joita ovat leikki, koulu, ystävyys, Kuka minä olen?, työ, koti, perhe ja rites de passage. Näyttelytilaan saavuttaessa aulassa näytetään videoinstallaatio sodan lapsista ennen juutalaisten joukkomurhaa.  Näyttelytilasta poistuttaessa aihepiiri siirtyy itse joukkomurhaan. Näyttelyn suunnittelija de Lange Studion vetäjä Chanan de Lange on luonut näyttelytilaan symbolisen metsän, jonka “puiden” sisällä näyttelymateriaali esitellään. Jokaisessa 33 puussa on ydintarina sekä lisämateriaalia digitaalinäytöillä. Mukana on myös puita, joissa kerrotaan yleisluontoisemmista aiheista, kuten “lasten kodeista” tai “nuorisoliikkeistä”. Holokaustia edeltävää aikaa kuvaavan installaation on suunnitellut Niv Moshe Ben-David, ja hän on myös editoinut puissa näkyvät videot.

Näyttely, jonka kuraattorina toimii Yehudit Inbar, tarjoaa kiehtovan katsauksen Holokaustin varjossa vietettyyn lapsuuteen piirustusten, runojen, musiikin, kirjeiden ja lelujen voimin. Näyttely kestää vähintään vuoden.

Yad Vashem, the Holocaust Martyrs ’ and Heroes ’ Remembrance Authority, perustettiin vuonna 1953. Se sijaitsee Jerusalemissa ja on omistettu Holokaustin uhreille, dokumentaatiolle, tutkimukselle sekä koulutukselle.

New Yad Vashem Exhibition to Open in Advance of Holocaust Remembrance Day “Children in the Holocaust: Stars Without a Heaven”

Yad Vashem -museo