Plenary session- 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall- Order of business

Wolfgang Schäuble puhui täysistunnossa Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivänä

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli ja Saksan liittopäivien puheenjohtaja Wolfgang Schäuble puhuivat täysistunnossa 9.11.1989 murtuneen Berliinin muurin muiston kunniaksi.

Puhemies Sassoli muisti puheenvuorossaan rohkeita eurooppalaisia, jotka “rauhanomaisesti, ilman väkivaltaa, mutta oman tahtonsa voimalla pääsivät eroon vuosikymmenten kahleista.”

Sassoli kuitenkin varoitti, että “valitettavasti eurooppalainen demokratia sekä arvot ja periaatteet, jolle se perustuu, eivät ole peruuttamattomia. Niiden puolustaminen vaatii meiltä sitoutumista ja päättäväisyyttä.” (…) Sassoli viittasi historian haamujen paluuseen ja pahoitteli antisemitismin kasvua ja muisti neljä vuotta sitten Pariisin terrori-iskussa menehtyneitä.

Saksan liittopäivien puheenjohtaja Wolfgang Schäuble sanoi: “Ilman Euroopan yhdentymistä, ilman eurooppalaisten halua kasvaa yhdessä idässä ja lännessä, ei olisi Saksan yhtenäisyyttä.” Saksalaiset ”eivät koskaan unohda” eurooppalaisten luottamusta, mikä teki yhdentymisestä mahdollisen ”Saksan aloittaman toisen maailmansodan haavoista huolimatta”, totesi Schäuble.

Schäuble varoitti lisäksi, että eurooppalaiset arvot ja vapaudet kohtaavat myös vastustusta. Hän sanoi: ”Sääntöihin perustuvaan kansainväliseen järjestykseen kohdistuu paineita – totuudella ei enää ole merkitystä ja kansallinen itsekkyys valtaa alaa. Kiireellisimpiin kysymyksiin – maailman väestön ruokkimiseen, muuttoliikkeeseen, ilmastonmuutokseen ja turvallisuuteen – voi vastata vain maailmanlaajuisesti. (…) Meidän on päästävä eroon pikkumielisyydestä, itsekkyydestä ja pelosta”.

Sassolin ja Schäublen puheiden jälkeen poliittisten ryhmien johtajat sekä komission ja neuvoston edustajat pitivät puheenvuorot.

Seuraavista linkeistä voi katsoa puheenvuorot kokonaisuudessaan:

Euroopan parlamentin puhemies David SASSOLI
Saksan liittopäivien puheenjohtaja Wolfgang SCHÄUBLE
Poliittisten ryhmien puheenjohtajien puheenvuorot
Komission ensimmäisen varapuhemiehen Frans Timmermansin ja eurooppaministeri Tytti Tupppuraisen puheenvuorot