politkovskaya_0

Viiden miehen toteaminen syyllisiksi venäläisen tutkivan toimittajan Anna Politkovskajan murhaan on vasta pieni askel kohti oikeuden toteutumista. Oikeusprosessi on jättänyt liian monia kysymyksiä avoimeksi. Oikeus toteutuu vasta, kun myös murhan tilanneet henkilöt saadaan selville ja heidät tuodaan oikeuden eteen.

“Anna Politkovskajan traaginen murha paljasti millaisessa vaarassa ne ihmiset ovat, jotka yrittävät tuoda julki ihmisoikeusloukkauksia ja korruptiota Venäjällä. Kaikki toimittajat ja aktivistit ovat uhattuina, kunnes kaikki Anna Politkovskajan murhaan syylliset saadaan tuotua oikeuteen”, sanoo Amnesty Internationalin Venäjän toimiston johtaja Sergei Nikitin.

”Venäjän viranomaisten on osoitettava konkreettisesti, että he yrittävät selvittää kuka halusi Anna Politkovskajan kuolevan. Murhan tilaajien henkilöllisyys on saatava selville ja heidät on tuotava oikeuteen.”

Tiistaina 20.5. moskovalainen oikeusistuin antoi viidelle miehelle langettavan tuomion Anna Politkovskajan murhan toteuttamisesta Moskovassa kotinsa edustalla lokakuussa 2006. Edelleenkään ei tiedetä, kuka antoi murhamääräyksen.

Anna Politkovskaja raportoi ihmisoikeusloukkauksista Venäjällä, erityisesti Tšetšenian tasavallassa Pohjois-Kaukasiassa.