afp-abed-mohammed-photo.si

AFP Photo / Mohammed Abed

Interpol epäilee al-Qaidan järjestäneen vankilapakoja yhdeksässä maassa. Vankeja on paennut heinä-elokuussa muun muassa Libyassa ja Pakistanissa.

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol epäilee terroristijärjestö al-Qaidan olevan osallinen useisiin vankilapakoihin muun muassa Irakissa, Libyassa ja Pakistanissa. Se on antanut maailmanlaajuisen varoituksen, jota se perustelee sillä, että “sadat terroristit ja muut rikolliset” ovat paenneet viime kuukauden aikana. Se epäilee al-Qaidan järjestäneen pakoja yhdeksässä maassa.

Interpol kutsuu 190 jäsenmaataan selvittämään, ovatko tapaukset yhteydessä toisiinsa. Kansainvälinen rikospoliisijärjestö sanoo antavansa vastaavia varoituksia melko säännöllisesti. Tuorein varoitus annettiin päivän sen jälkeen, kun Yhdysvallat julkaisi poikkeuksellisen matkustusvaroituksensa koskien mahdollista al-Qaida-iskua.

Lisäksi Yhdysvallat on päättänyt sulkea lähetystönsä väliaikaisesti parissakymmenessä maassa lähinnä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa turvallisuusuhkien vuoksi. Myös Britannia, Saksa ja Ranska ovat päätyneet sulkemisiin. Yhdysvaltojen mukaan sillä on tietoa mahdollisesta al-Qaidan iskusta juuri elokuussa.

Tuoreimmassa vankilapaossa heinäkuun lopussa liki 250 vankia pakeni vankilasta Luoteis-Pakistanissa. Talibanien epäillään räjäyttäneen vankilan muurit. Ainakin 13 ihmistä sai surmansa välikohtauksessa. Libyassa aiemmin heinäkuussa pakoon pääsi yli tuhat vankia benghazilaisesta vankilasta.

INTERPOL issues global security alert advising increased vigilance for terrorist activity

Lähteet: AFP, AP, Reuters, INTERPOL