Suomi myöntää miljoona euroa lisää humanitaarista apua Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi.
Tuki kanavoidaan Maailman terveysjärjestö WHO:n (500 000 euroa) ja YK:n lastenjärjestö UNICEFin (500 000 euroa) kautta. Suomen tuki Nepalin maanjäristyksen uhreille nousee näin yhteensä kolmeen miljoonaan euroon. Tuki annetaan Suomen kehitysyhteistyöhön kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista.
Alustavien arvioiden mukaan Nepalin maanjäristys vaikuttaa kahdeksan miljoonan ihmisen elämään. Heistä kaksi miljoonaa asuu pahimmin tuhoutuneilla alueilla. Suurimmat tarpeet juuri tällä hetkellä ovat ruoka-avussa, terveydessä, puhtaan veden, sanitaation ja hygienian varmistamisessa sekä suojien järjestämisessä. Avulla pyritään muun muassa ehkäisemään tarttuvien tautien leviämistä ja kuolleisuuden lisääntymistä.
Nepalissa tarvitaan nopeita toimia, sillä monsuunikausi lähestyy. Infrastruktuuri on tuhoutunut pahoin ja logistiset haasteet avun perille saamisessa ovat suuret. Nepal kuuluu maailman alhaisimman kehityksen maihin, ja se on yksi Suomen kahdenvälisen kehitysyhteistyön pääkohdemaista. Suomella on kehitysyhteistyöhankkeita osassa pahiten kärsineistä alueista.
Nepalin korkea maanjäristysriski on ollut tiedossa, joten koko maassa ja erityisesti Kathmandun laaksossa on panostettu riskialttiuden vähentämiseen ja varautumiseen.
Suomi myönsi viime viikolla 28. toukokuuta kaksi miljoonaa euroa Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseen. Välittömiin humanitaarisiin tarpeisiin tarkoitettu tuki kanavoitiin kotimaisten järjestöjen, Suomen Punaisen Ristin, Kirkon Ulkomaanavun ja Pelastakaa Lapset -järjestön kautta.