HoitokeskusKerrytownissa

Pelastakaa Lasten uusi hoitokeskus Sierra Leonessa. Maassa on tähän mennessä raportoitu 3715 varmistettua Ebola-tapausta. Kuva: Louis Leeson/Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset avaa ensimmäisen Ebola-hoitokeskuksen Sierra Leonessa, osana järjestön laajamittaista toimintaa epidemian taltuttamiseksi.

Hoitokeskus sijaitsee Kerrytownissa pääkapunki Freetownin lähettyvillä.  Yksikössä on 80 vuodepaikkaa ja se tarjoaa diagnosointia sekä hoitoa tartunnan saaneille. Keskuksessa varmistetaan myös, että lapset saavat tarvitsemaansa hoitoa ja suojelua.

– Sierra Leone on yksi Ebolasta pahiten kärsiviä maita ja uusien Ebola-tapausten lukumäärä on noussut kuusi viikkoa peräjälkeen. Väestö ja maan terveydenhuolto on erittäin suuren paineen alla, sanoo Rob MacGillivray, Pelastakaa Lasten maajohtaja Sierra Leonessa.

Sierra Leonessa on tähän mennessä raportoitu 3715 varmistettua Ebola-tapausta. Tartunnan saaneista 1049 on menehtynyt.

– Hoitokeskuksessa voidaan nopeasti tutkia tautiepäilyjä, mikä lisää sairastuneiden mahdollisuuksia selviytyä.  Lisäksi voimme ehkäistä taudin leviämistä yhteisöissä, joissa on myös tuhansia lapsia.

Ebola-hoitokeskuksessa tulee työskentelemään yli 200 terveystyöntekijää, joiden joukossa on muun muassa ryhmä kuubalaisia lääkäreitä. Terveystyöntekijöiden apuna on noin 150-170 työntekijää, joiden joukossa on yli 100 hygieenikkoa.  Hoitokeskukseen yhteydessä tulee toimimaan myös erillinen Iso-Britannian hallinnoima klinikka, joka hoitaa sekä paikallisia että kansainvälisiä terveystyöntekijöitä, jotka ovat saaneet tartunnan. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yhteensä 521 terveystyöntekijää on saanut Ebola-tartunnan. Näistä yli puolet on kuollut tautiin.

Nopeaa hoitoa

Hoitokeskukseen saapuneet potilaat luokitellaan ja verikokeet lähetetään välittömästi keskuksen laboratorioon tutkittavaksi.  Verikokeen tulokset saadaan muutaman tunnin sisällä. Mikäli potilaalla todetaan tartunta, hänet otetaan sisään vuodeosastolle.

– Tämä hoitokeskus on hyvin myönteinen edistysaskel Ebolasta kärsivien hoitamisessa sekä taudin leviämisen estämisessä. Mikäli taudin leviäminen halutaan saada kuriin, on kansainvälisen yhteisön lisättävä toimiaan tulevina viikkoina myöntämällä lisää varoja ja lähettämällä lisää hoitohenkilökuntaa, toteaa MacGillivray.

Pelastakaa Lapset laajentaa Ebolan vastaista toimintaansa

Länsi-Afrikan Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa Pelastakaa Lapset on lisäämässä panostustaan Ebola-epidemian taltuttamiseksi. Sierra Leonessa muun muassa toteutamme tiedotuskampanjoita yhteisöissä, koulutamme opettajia, terveystyöntekijöitä sekä paikallisten järjestöjen työntekijöitä taudin ehkäisemisestä. Jaamme myös lääkintätarvikkeita ja suojatarvikkeita terveyslaitoksille sekä annamme psykososiaalista tukea eloonjääneille. Autamme myös orvoksi jääneitä tai vailla huoltajaa olevia lapsia löytämään sijaisperheitä ja turvallisia asuintiloja.

Syyskuussa Pelastakaa Lapset avasi Ebola-hoitokeskuksen Bongin alueella Liberiassa. Keskuksessa on 70 vuodepaikkaa ja toiminnasta vastaa International Medical Corps (IMC). Ensi viikolla avaamme ensimmäisen yhteensä kymmenestä yhteisötason hoitokeskuksesta Liberiassa. Nämä keskukset ovat pienempiä ja niiden myötä voidaan eristää ja hoitaa Ebola-tartunnan saaneita heidän omissa kaupungeissaan ja kylissään.