Bsher_Health

Syyrian sodan vuoksi Bsher (nimi muutettu) ei saanut rokotuksiaan. Poika sairastui viime vuonna aivokalvontulehdukseen ja hänen vasen jalkansa ja kätensä halvaantui osittain. Kuva: Pelastakaa Lapset

Syyriassa terveydenhuollon avustusryhmille tulisi sallia esteetön pääsy koko maahan, jotta polion leviäminen saadaan hillittyä. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti huhtikuun alussa polion laajasta paluusta.

Vakavimmillaan halvauksia tai aivokalvontulehduksia aiheuttava virustauti on viime aikoina siirtynyt maasta toiseen nopeasti. Poliotapauksia on viime aikoina todettu Syyrian lisäksi yhdeksässä muussa maassa. Syyriassa tilanne on erityisen kriittinen, sillä terveydenhuolto ei kykene tarjoamaan tarvittavaa hoitoa ja suojaa lapsille.

Humanitaarista apua tulisi välittömästi voida antaa kaikilla konfliktista kärsivillä alueilla, kuten YK:n turvallisuusneuvosto peräänkuulutti helmikuussa antamassaan päätöslauselmassa.

“Polio ei kunnioita rintamalinjoja tai maitten rajoja. Tauti vammauttaa ja tappaa lapsia”, toteaa Pelastakaa Lasten Lähi-idän aluejohtaja Roger Hearn, ja jatkaa:

”Poliorokotuksia antavat terveydenhoitajat ja muut terveystyöntekijät vaarantavat henkensä toimittaessaan rokotteita ja antaessaan muuta välttämätöntä terveydenhoitoa. Apua on kuitenkin pystyttävä antamaan koko maassa.  Konfliktin osapuolten on sovittava tulitauoista, jotta poliorokotteita, lääkkeitä ja hoitovälineitä saadaan toimitettua. Tulitaukoja tarvitaan myös, jotta tuhoutuneita viemäri- ja vesiverkostoja saadaan korjattua.”

Polion muodostama vakava terveysuhka on jälleen osoittanut miten tärkeää on, että konfliktin osapuolet viipymättä kunnioittaisivat ja panisivat täytäntöön YK: n turvallisuusneuvoston kehotusta humanitaarisen avun esteettömästä pääsystä.

Lue myös maaliskuussa julkaistu raportti Syyrian terveysjärjestelmän romahtamisesta:

A Devastating Toll: The impact of three years of war on the health of Syria’s children