Thailand-Flag

Kesko ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi jatkavat yhteistyötä Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuuden ja siirtotyöläisten aseman parantamiseksi. Olemme sopineet yhteistyöstä vuosiksi 2015-2018.

Keskon ja Planin yhteistyö alkoi viime keväänä tutkimushankkeella, joka kartoitti kambodzhalaisten siirtotyöläisten ja heidän perheidensä oloja Thaimaan kalateollisuudessa. Yhteisen hankkeen avulla pyrimme parantamaan kambodzhalaisten siirtotyöläisten työoloja sekä heidän lastensa koulutusta ja suojelua Thaimaassa.

Yhteistyön on myös tarkoitus parantaa tuotantoketjun läpinäkyvyyttä. Pyrimme saamaan mukaan laajan joukon kalateollisuusyrityksiä ja kansalaisjärjestöjä. Myös Thaimaan valtiolla on merkittävä rooli lasten ja siirtotyöläisten oikeuksien toteutumiseksi.

Köyhyys ajaa kokonaisia perheitä naapurimaista paperittomiksi siirtotyöläisiksi Thaimaahan. Arviolta jopa 20 000 kambodzhalaista 10-15-vuotiasta lasta työskentelee Thaimaan kalateollisuudessa, jonka työntekijöistä peräti 90 prosenttia on matalapalkkaisia siirtotyöläisiä.

Hankkeen aikana tarkoituksemme on muun muassa tutkia kalateollisuuden epävirallisen sektorin toimintaa, kartoittaa keinoja siirtotyöläisten ja heidän lastensa hyväksikäytön ja syrjinnän ehkäisemiseksi sekä kouluttaa toimitusketjun toimijoita läpinäkyvyydestä ja työntekijöiden oikeudenmukaisesta kohtelusta.

– Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli lasten oikeuksien toteutumisessa. Yhteistyömme on hyvä osoitus uudenlaisista kumppanuuksista, jotka ovat linjassa uusien kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Plan voi saavuttaa yhteistyössä Keskon ja muiden yritysten kanssa paljon laajempia vaikutuksia kuin yksin, arvioi Niina Mikolanniemi, Plan International Suomen yritysyhteistyöstä vastaava päällikkö.

– On hienoa, että Keskon kaltaiset yritykset näkevät tärkeänä lasten oikeuksien tukemisen pitkällä aikajänteellä, Mikolanniemi sanoo.

Yhteistyö Planin kanssa antaa Keskolle Thaimaassa aiempaa paremmat mahdollisuudet ulottaa vaikutuksensa toimitusketjussa ensimmäistä porrasta eli valmistajaa pidemmälle.

– Näemme velvollisuudeksemme kantaa vastuuta tuotteidemme hankintaketjun ihmisoikeuksista. Yhteistyö Planin kanssa tukee ponnistelujamme toimitusketjun kehittämiseksi ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi, sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Toteutamme hankkeen yhteistyössä Plan Ruotsin kanssa, ja se on osa Ruotsin kehitysyhteistyöviraston SIDA:n rahoittamaa laajempaa hanketta Thaimaassa ja Kambodzhassa.

Kesko on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö, joka toimii päivittäistavara-, rauta- ja erikois- sekä autokaupassa. Kesko on maailman viidenneksi vastuullisin yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). http://www.kesko.fi/

Plan International on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista lastenoikeusjärjestöistä. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan parantaa kehitysmaiden lasten elämää ja suojelua 70 maassa. http://www.plan.fi/