Jerusalem_Mount_of_Olives_BW_2010-09-20_07-57-31

Hautakiviä Jerusalemin lähistöllä sijaitsevalla hautausmaalla

Nuorten siirtokuntalaisten ääriaines maalaa hautakiviä, sytyttää tulipaloja ja viiltelee autonrenkaita. Kohteina on palestiinalaisten lisäksi kristittyjä ja sotilaita, joita hyökkääjät pitävät liian lempeinä.

Israelin poliisi on pidättänyt itse teossa neljä nuorta juutalaismiestä, jotka runtelivat kristittyjen hautakiviä Jerusalemin lähistöllä sijaitsevalla hautausmaalla.

Miehet ovat 17–26-vuotiaita. Kaksi on kotoisin Länsirannan juutalaissiirtokunnista, poliisin edustaja kertoo.

Pidätykset ovat osa viharikostutkimuksia. Niissä pidätettiin heinäkuussa kaksi epäiltyä, jotka olivat sytyttäneet tuleen benediktiiniläisluostarin oven Latrunissa 15 kilometrin päässä Jerusalemista. Viereiseen muuriin kirjoitettu teksti “Jeesus oli apina” herätti Israelissa laajaa paheksuntaa.

Kiihkomieliset nuoret siirtokuntalaiset syyllistyvät viharikoksiin enimmäkseen palestiinalaisia vastaan, mutta kohteina on myös Israelin kristittyjä, pasifisteja ja jopa armeija, jota hyökkääjät pitävät vihamielisenä heidän tavoitteitaan kohtaan.

Viime vuonna Israelin poliisi käynnisti 623 tutkimusta pahanteosta, jota tekijät kutsuvat hintalappu-iskuiksi. 200 ihmistä pidätettiin. Graffitien maalailun ja tulipalojen sytyttämisen lisäksi iskijät ovat muun muassa viillelleet autojen renkaita ja tuhonneet oliivipuuistutuksia.

Israelin poliitikot, muun muassa pääministeri Benjamin Netanjahu, ovat tuominneet tällaisen toiminnan, ja Jerusalem Post -lehden kyselyssä toissa vuonna myös kansalaisten suuri enemmistö oli iskuja vastaan.

Jerusalem Post: Jewish vandals smash tombstones in Jerusalem Christian cemetery