49228352623_d907bd4d87_c

Kroatia otti EU:n neuvoston kiertävän puheenjohtajuuden vastaan Suomelta 1. tammikuuta 2020. Kysyimme kroatialaismepeiltä, mitä he odottavat kaudelta.

Kroatian slogan puoli vuotta kestävälle puheenjohtajuuskaudelle on ”Vahva Eurooppa haasteiden maailmassa”. EU:n tuorein jäsenmaa haluaa kaudellaan keskittyä kestävään kehitykseen, verkottuvaan talouteen, turvallisuuteen ja EU:n globaalin johtoaseman vahvistamiseen.

Kroatian prioriteetit

  • Eurooppa, joka kehittää
  • Eurooppa, joka yhdistää
  • Eurooppa, joka suojelee
  • Eurooppa, joka vaikuttaa

Kiirettä luvassa

Kroatian kaudesta neuvoston puheenjohtajana on tulossa kiireinen. Keskeisiä aiheita agendalla ovat brexit ja seuraavan pitkän aikavälin budjetin neuvottelut. Mepit odottavat myös muiden aiheiden nousevan tärkeiksi.

Karlo Ressler (EPP) pitää puheenjohtajuutta erinomaisena tilaisuutena Kroatialle asemoida itseään poliittisesti, taloudellisesti ja diplomaattisesti EU:ssa. ”Kroatia jatkaa brexitin käsittelyä ja johtaa neuvotteluja seuraavien seitsemän vuoden budjetista. Yksi keskeisistä tapahtumista on Zagrebissa järjestettävä huippukokous, jossa tarkastellaan Kaakkois-Euroopan maita eurooppalaisesta näkökulmasta.”

S&D:n Biljana Borzan totesi, että työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksien suojaamisen, julkisen terveydenhuollon ja oikeusvaltioperiaatteen tulee olla keskiössä. ”Toivon, että budjettineuvotteluissa edistytään menestyksekkäästi, koska niiden hankkeiden, joiden puolesta kansalaiset äänestivät EU-vaaleissa, toteutuminen riippuu täysin siitä.”

Valter Flego (Renew Europe) sanoi: ”Kroatian tulee toimia neutraalina sovittelijana ja varmistaa yhteistyön jatkuvuus sekä EU-hankkeiden toimeenpanon jatkuvuus.” Flego uskoo, että Kroatialle avautuu mahdollisuus osoittaa kansalaisilleen, miten EU toimii heidän hyväkseen.

Ruža Tomašić (EKR) uskoo, että kansallisten intressien eteen tehdään työtä. ”Viime kauden tärkein asiakirja, eli monivuotinen suunnitelma Adrianmeren kalakannoista, on edelleen jumissa neuvostossa. Odotan, että asiaan tulee muutos Kroatian kaudella.” Tomašić odottaa myös edistystä suorien maataloustukien ja käyttämättömän maatalousmaan aktivoimisen suhteen.