20160706PHT35951_original

Urmas Paetin mielestä Euroopan tulee tiivistää yhteistyötään Naton kanssa.

Tänään Varsovassa alkaa Naton huippukokous, jossa allekirjoitetaan EU:n ja Naton yhteinen julistus järjestöjen välisen yhteistyön vahvistamisesta ja vastuiden tehokkaasta jakamisesta. Myös uuden Euroopan ulko- ja turvallisuuspoliittisen strategian mukaan unionin on parannettava puolustustaan. Onko aika nyt kypsä Nato-yhteistyön tiivistämiselle? Euroopan puolustusunionia käsittelevän mietinnön valmistellut virolaisjäsen Urmas Paet (ALDE) antoi arvionsa.

Valmistelet mietintöä Euroopan puolustusunionista. Onko sille mielestäsi otollinen aika nyt, kun Britannia on samaan aikaan eroamassa EU:sta?

Lyhyt vastaus on kyllä, sillä Euroopan unioni tarvitsee nykyistä kohdistetumpaa ja syvempää yhteistyötä puolustuksen ja turvallisuuden aloilla.

Arvelen, että olemme jo nyt hieman myöhässä, jos katsomme mitä parhaillaan tapahtuu Euroopan välittömässä läheisyydessä: naapurimaiden epävakaudet, terrorismiin liittyvät kysymykset, sekä valitettavasti myös Venäjän aggressiivinen käytös viime vuosina.

Lisäksi Yhdysvallat huolehtii Naton kautta suurelta osin Euroopan puolustuksesta, mikä ei mielestäni ole sopivaa. Euroopan täytyy ottaa paljon nykyistä suurempi vastuu omasta turvallisuudestaan. Tällä tarkoitan yhteistyötä, mutta myös määrärahojen kohdentamista puolustukseen. Tämän vuoksi mietintöni on mielestäni hyvin ajoitettu.

Lopuksi, meidän täytyy ottaa selkeä poliittinen kanta siihen, mihin suuntaan Euroopan puolustusyhteistyötä kehitetään.

Kuinka Euroopan yhteinen puolustuspolitiikka toimii Naton rinnalla? Millaisiin johtopäätöksiin arvelet Varsovan Nato-huippukokouksen päätyvän tässä suhteessa?

Ensinnäkin mielestäni jo käytännön syistä Naton ja EU:n tulisi tehdä paljon nykyistä enemmän yhteistyötä. Nato on esimerkiksi päättänyt sijoittaa lisää joukkojaan tiettyihin Itä-Euroopan maihin. Näiden ihmisten majoittaminen kuitenkin vaatii infrastruktuuria. EU voisi tukea sijoituksia infrastruktuuriin, jota tarvitaan muuttuneessa tilanteessa, ja joka kulkee käsi kädessä myös Naton suunnitelmien kanssa.

Odotan Varsovan huippukokoukselta ensinnäkin, että Nato tekee selkeitä päätöksiä ja sitoumuksia suhteessa kaikkiin sen jäsenvaltioihin siten, että niille taataan sama turvallisuuden ja suojelun taso maantieteelliseen sijaintiin katsomatta.

EU ja Nato voivat tehdä paljon yhteistyötä internetin uhkien ja kyberturvallisuuden alalla, sekä kehittää vahvempia kumppanuuksia niiden maiden kanssa, jotka eivät ole Naton jäseniä.

Turvallisuustilanne Euroopassa ja sen lähistöllä huononee jatkuvasti. Huolestuttaako tämä sinua?

Lyhyt vastaus on kyllä, tietysti. Näemme Syyriassa tragedioita ja humanitaarisen katastrofin sekä epävakautta muissa Euroopan naapurimaissa sekä valitettavasti myös muissa terroristi-iskuista kärsineissä paikoissa.

Epävakaudet jatkuvat edelleen Libyassa ja tilanne koko Euroopan eteläisessä naapurustossa on myrskyisä ja epävakaalla pohjalla. Tämän lisäksi on tietenkin Venäjän toiminta Ukrainassa, joka valitettavasti jatkuu edelleen.

Tämä kaikki tarkoittaa, että Euroopan täytyy tehdä enemmän jäsenmaidensa turvallisuuden ja oman puolustuksensa toteuttamiseksi.