Dhaka_Savar_Building_Collapse

Kuvaoikeudet: Rijans007

Bangladeshin tehdasonnettomuuden uhreille vaaditaan korvauksia kampanjalla, jonka Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK jäsenjärjestöineen aloittaa torstaina. Kampanja vaatii vaatebrändejä maksamaan osuutensa korvausrahastoon, jota kerätään onnettomuudessa kuolleiden omaisille ja siinä vammautuneille.

Perjantaina tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta Rana Plaza -yhtiön vaatetehtaan romahduksesta Bangladeshissa. Romahduksessa kuoli 1 129 ihmistä ja loukkaantui noin 2 500. Tehdas valmisti vaatteita useille tunnetuille vaateyhtiöille.

Yhtiöitä on jo kaksi vuotta vaadittu osallistumaan kansainvälisen ay-liikkeen aloitteesta perustettuun korvausrahastoon, jota hallinnoi kansainvälinen työjärjestö ILO. Rahastoon on tähän mennessä tullut maksuja noin 20 miljoonan euron verran, mikä ay-liikkeen mielestä ei riitä. Arvioidusta tarpeesta puuttuu vielä noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Vaatebrändeille kohdistetun vetoomuksen voi allekirjoittaa torstaista alkaen osoitteessa www.vahvantehtava.fi/ranaplaza. Kampanja jatkuu kesäkuulle.

Työläiset komennettiin halkeilevaan rakennukseen

Bangladeshiin pääkaupungissa Dhakassa sijannut tehdas romahti kaksi vuotta sitten, koska rakennusta ei ollut tarkoitettu teollisuuskäyttöön. Se ei kestänyt määräysten vastaisesti sijoitettujen generaattoreiden ja koneiden aiheuttamaa tärinää.

Työntekijät havaitsivat seiniin ilmestyneet halkeamat, kertoivat niistä tehtaan johdolle ja poistuivat rakennuksesta sortumista peläten. Johto pakotti työläiset takaisin ompelukoneidensa ääreen kohtalokkain seurauksin.

Ei koskaan enää?

Kansainväliset ammattijärjestöt käynnistivät heti onnettomuuden jälkeen kampanjan onnettomuuden syiden selvittämiseksi ja uusien onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Joukko suuria vaatetusyhtiöitä taivuteltiin pikavauhtia mukaan Accord-sopimuksen nimellä tunnettuun hankkeeseen, joka pyrkii parantamaan Bangladeshin vaatetehtaiden palo- ja tehdasturvallisuutta. Bangladeshin vaatetehtaiden tulipaloissa ja muissa onnettomuuksissa oli jo ennen Rana Plazan katastrofia kuollut satoja ihmisiä.

Accord-hanke on juridisesti sitova sopimus, jossa on kansainvälisten ammattiliittojen lisäksi mukana yli sata vaateyhtiötä, kansainvälinen työjärjestö ILO, Bangladeshin hallitus sekä joukko kansainvälisiä kampanjaverkostoja. Accord-hanke on tähän mennessä tarkastanut yli 1200 vaatetehdasta, joista osaan on jo tekeillä korjaussuunnitelmat.

FAKTAA

  • Kansainvälinen ay-liike on viime viikkoina kampanjoinut voimakkaasti niitä kansainvälisiä vaatevalmistajia vastaan, jotka eivät ole vielä maksaneet Rana Plazan onnettomuuden uhreille ja omaisille sovittuja korvauksia. Korvauksista ja niiden tasosta on laadittu sopimus ja maksusuunnitelma, mutta muutamat brändit eivät ole vielä maksaneet.
  • Maanantaina 20. huhtikuuta rahastosta puuttui vielä 8 miljoonaa euroa. Yhteensä maksuja rahastoon on kerätty kahden vuoden aikana 21 miljoonaa euroa.
  • Palvelualojen työntekijöiden kattojärjestö Uni Global Union, teollisuusalojen kansainvälinen ammattiliitto IndustriALL sekä kansainvälinen Clean Clothes -kampanjaverkosto vetoavat parhaillaan vaateyhtiöihin puuttuvan osuuden maksamiseksi korvausrahastoon.