By Stan Shebs, CC BY-SA 3.0,

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ovat sopineet, että mikäli M/S Estonian onnettomuudesta saadaan sellaisia merkittäviä uusia tietoja, joista ei ole aikaisemmin raportoitu, Viro, Suomi ja Ruotsi tulevat arvioimaan uudet tiedot yhdessä.

Discovery Network –dokumentti vuonna 1994 tapahtuneesta M/S Estoniaa kohdanneesta onnettomuudesta sisältää sellaisia uusia vedenalaisia videotallenteita laivan uppoamispaikalta, joissa näkyvät hylyn tyyrpuurin puoleiset vauriot. 

Viro, Suomi ja Ruotsi ovat sopineet, että dokumetissa esitettyjen uusien tietojen verifikaatio tapahtuu Viron tasavallan, Suomen tasavallan ja Ruotsin kuningaskunnan M/S Estoniaa koskevan vuonna 1995 allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti ja sopimusta täysin kunnioittaen. Tämän sopimuksen perustarkoitus on suojella M/S Estoniaa suuronnettomuuden uhrien lopullisena lepopaikkana kaikenlaiselta häritsevältä toiminnalta. Maamme tulevat toimimaan läheisessä yhteistyössä ja Viro, jonka lipun alla laiva liikennöi, tulee johtamaan prosessia.

Viro, Suomi ja Ruotsi korostavat, että me nojaudumme vuonna 1997 julkaistun kansainvälisen tutkintakomission (JAIC) loppuraportin lopullisiin johtopäätöksiin.