2015-04-10 15_45_09-59512_suuntaus-raportti_lgbt_venajallafinalfinal.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Tria

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuu Venäjällä paljon väkivaltaa, syrjintää ja vihapuhetta etenkin yksityishenkilöiden ja ääriryhmien taholta. Virallisia tilastoja vähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta ei ole lainkaan saatavilla.

Tiedot käyvät ilmi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun kokoamasta teemaraportista LGBT-yhteisöjen tilanteesta Venäjällä.

Viha lisääntynyt uuden lain myötä

– Eri järjestöjen arvio on, että väkivalta ja jo aiemmin kielteiset asenteet ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjän liittovaltion laajuinen nk. homopropagandalaki säädettiin vuonna 2013, toteaa tutkija Katri-Maija Karvonen.

Viranomaisilta on turha odottaa suojelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tai heidän järjestämilleen tapahtumille, järjestöt kertovat. – Harvat tuomiot vähemmistöihin kohdistuneista, suunnitelmallisista väkivallanteoista ovat vaikuttaneet suhteettoman lieviltä, Karvonen lisää.

Tutkijan mukaan mediassa, maan poliitikkojen keskuudessa sekä valtion ja ortodoksisen kirkon johdon tasolla esiintyy leimaavaa puhetta seksuaalivähemmistöistä.

– Seksuaalinen suuntautuminen saatetaan yhdistää esimerkiksi pedofiliaan ja sukupuolitauteihin, Karvonen täsmentää.

Mielipidemittaukset osoittavat ilmapiiriin kiristyneen

Venäläisen, riippumattoman Levada-keskuksen mielipidemittausten mukaan homopropagandan vastaista lakia kannatti 76 prosenttia venäläisistä. Valtaosa vastanneista eli 85 prosenttia vastusti Pride-kulkueita ja 38 prosenttia kannatti homojen pakkohoitoa.

– Aktivistit arvelevat, että suuri osa venäläisistä on asiasta hyvin tietämättömiä. Enemmän kuin henkilökohtaista tietoa, mielipiteet heijastavat yleisesti hyväksyttyä ja vallalla olevaa vanhoillista käsitystä, Karvonen tiivistää.

– Venäjän LGBT-vähemmistöjen kiristynyt tilanne näkyy myös turvapaikanhaussa Suomeen, tutkija lisää.

 
Nyt julkaistu teemaraportti on Suuntaus-hankkeen tulosta. Suuntaus on Euroopan pakolaisrahaston rahoittama maatiedon kehityshanke.Hankkeen parissa työskentelee neljä maatietotutkijaa. He etsivät ajankohtaisia teemoja Suomesta turvapaikkaa hakeneiden henkilöiden puhuttelupöytäkirjoista. Aiheita julkisista lähteistä tehtyihin julkisiin teemaraportteihin on koottu yhteensä yli 300 puhuttelupöytäkirjasta. Teemaraportteja Nigeriasta, Iranista, Irakista, Venäjästä ja kansalaisuudettomista julkaistaan kevään ja kesän 2015 aikana.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu kerää jatkuvasti tietoa turvapaikanhakijain lähtömaista. Suuntaus-hanke on osa tätä työtä. Tieto palvelee viraston lupapäätöksiä tekeviä virkamiehiä.

Raportti: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen nykytilanne Venäjällä pdf, 262,4 kB