Bild_20av_20vraket_20på_20100_20meters_20djup_20ta

Kuva: Hylky kuvattu noin 100 syvyydessä Kuva: Kustbevakningen

Öljyvuoto Ruotsin rannikolla on merkittävä mutta ei jättimäinen, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksesta.

Syken ylitarkastaja Kati Tahvonen kertoo STT:lle, että Suomessa on varauduttu torjumaan 30 000 öljytonnin vahinko. Tällaisen vahingon torjunta pitäisi onnistua avomerellä yhdessä muiden maiden viranomaisten kanssa kolmessa vuorokaudessa. Gotska Sandön edustalla vuotavassa hylyssä oli uppoamishetkellä öljyä 62 tonnia.

Aftonbladetin mukaan lähes 40 vuotta sitten uponneen laivan hylky on alkanut vuotaa öljyä Itämereen. Syken Tahvosen mukaan vastaavia öljylastissa olevia hylkyjä on Itämerellä useita ja viranomaiset pitävät niitä silmällä.

– Paljon niitä tiedetään. Hylkyjen tyhjentäminen kerralla olisi tosi kallista. Pikkuhiljaa niitä yritetään tyhjennellä.

Tahvosen mukaan hylkyjen vuotoriski kasvaa kesäisin, koska vesi lämpenee. Myös aika lisää riskiä, kun laivojen osat hapettuvat merenpohjassa vuosien saatossa.

Vraket_20ligger_20på_20cirka_20100_20meters_20djup

Gotska Sandön edustalla vuotavassa hylyssä oli uppoamishetkellä öljyä 62 tonnia Kuva: Kustbevakningen

Vuoto liian syvällä

Gotska Sandön saari sijaitsee Gotlannin pohjoispuolella muutaman sadan kilometrin päässä Suomen rannikosta. Aftonbladetin mukaan vuotavaa M/S Immeniä on pidetty yhtenä vaarallisimmista hylyistä Ruotsin rannikkovesillä.

Ensimmäiset viitteet vuodosta saatiin satelliittikuvista. Syken Tahvonen sanoo, että hylkyjä valvotaan nimenomaan satelliittikuvien avulla. Pelkästään Itämeren alueelta kuvia otetaan satoja vuosittain.

Tarkastuslennolla havaittiin, että M/S Immenin hylyn tienoilla meressä on öljyä. Ruotsin rannikkovartioston operaation johtaja Anders Ekstrand kertoo lehdelle, että sitä pulppuaa aluksen pohjasta.

Ekstrandin mukaan viranomaisilla ei ole mahdollisuuksia tukkia vuotoa, koska alus on 100 metrin syvyydessä. Sukeltajat pääsevät vain 40 metrin syvyyteen, eikä ruotsalaisilla ole vuodon tukkimiseen soveltuvia vedenalaisia laitteita.

– Se ei ole yksinkertaista. Norjalaiset käyttävät vedenalaista robotiikkaa vuotojen tukkimiseen, Tahvonen vahvistaa.