kalifornia+järistys+kartta

Maaliskuun 29. päivä julkaistu kartta Kaliforniassa tapahtuneesta maanjäristyksestä. Kuvalähde: US Geological Survey

Los Angelesia ravisteli varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa maanjäristys, jonka ei kuitenkaan tiedetä aiheuttaneen vakavia vahinkoja.

Ensitietojen mukaan järistyksen voimakkuus oli 5,3 magnitudia, mutta myöhemmin luku tarkentui 5,1:een. Helsingin yliopiston asteikolla molemmat luokitellaan keskisuuriksi järistyksiksi. Järistys kesti puoli minuuttia ja sitä seurasi useita jälkijäristyksiä.

Maanjäristyksen keskus sijaitsi lähellä La Hambran kaupunkia, noin 45 kilometriä Los Angelesista lounaaseen.

Los Angelesin pelastuslaitos kertoi saaneensa ilmoituksia kaasuvuodoista ja vesivahingoista. Joissakin kodeissa hyllyiltä ja seiniltä oli pudonnut esineitä.

Disneylandin huvipuisto pysäytti varmuuden vuoksi vuoristoratansa järistyksen vuoksi.

Kalifornia on jo jonkin aikaa varautunut suureen järistykseen, jonka uskotaan uhkaavan osavaltiota lähimmän 30  vuoden aikana.

Osavaltio sijaitsee Tyyntämerta ympäröivällä niin sanotulla tulikehällä, jossa on tapahtunut useita tuhoisia järistyksiä. Niihin kuuluu myös Japanin maaliskuun 2011 järistys tsunameineen, joka tappoi tuhansia ihmisiä.

Los Angelesissa vuonna 1994 tapahtunut 6,7 magnitudin järistys vei 60 ihmisen hengen ja 6,9 magnitudin järistys San Fransicossa vuonna 1989 vaati 67 uhria.

U.S. Geological Survey: M5.1 – 1km S of La Habra, California