intensity

Nepalissa poliisi on vahvistanut satojen ihmisten loukkaantuneen voimakkaassa maanjäristyksessä.

Kathmandun poliisin keräämien tietojen mukaan loukkaantuneita on yli kolmesataa. Poliisilla on toistaiseksi tieto vain kolmesta kuolleesta.

Tämänpäiväisen maanjäristyksen voimakkuus oli 7,3. Se sattui hieman puolen päivän jälkeen paikallista aikaa. Rakennusten kerrotaan sortuneen järistyksen voimasta.

Helsingin yliopiston Seismologian instituutin taulukosta ilmenee, että kyse on hyvin voimakkaasta järistyksestä. Järistys tuntui Intian pääkaupungissa Delhissä asti.

Järistys sattui hieman puolenpäivän jälkeen paikallista aikaa. Pääkaupungissa Kathmandussa ihmiset pakenivat ulos kaduille. Kauppiaat ovat sulkeneet myymälänsä, ja kadut ovat täyttyneet ihmisistä, jotka yrittävät saada yhteyttä läheisiinsä.

USGS:n mukaan maanjäristyksen keskus sijaitsi runsaat 80 kilometriä itään Kathmandusta. Paikka on lähellä Kiinan rajaa ja Mount Everest -vuorta. Keskuksen lähettyvillä sijaitsee myös Mount Everestin perusleiri.

Runsaat kaksi viikkoa sitten Nepalissa sattuneen maanjäristyksen voimakkuus oli 7,8. Maanjäristyksessä kuoli tuolloin yli 8 000 ihmistä, ja se aiheutti laajoja tuhoja. Monet rakennukset vaurioituivat jo tuolloin.

STT