Euroopan komissio ja Kanadan hallitus ovat käynnistäneet yhteistyössä kansainvälisen Global Citizen -järjestön kanssa maailmanlaajuisen varainkeruukampanjan niiden ihmisten tukemiseksi, jotka pakenevat Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi kansainväliseen yhteisöön sodan vuoksi kotiseudultaan siirtymään joutuneiden kansalaistensa puolesta: ”Sosiaalisessa mediassa järjestetään 9. huhtikuuta suuri verkkotapahtuma Ukrainasta paenneiden tukemiseksi. Kutsun kaikki mukaan: muusikot, näyttelijät, urheilijat, liike-elämän edustajat, poliitikot – kaikki. Kaikki, jotka haluavat tulla mukaan tähän liikkeeseen ja pysyä Ukrainan rinnalla.

Stand Up for Ukraine” -kampanjalla kannustetaan hallituksia, instituutioita, taiteilijoita, yrityksiä ja yksityishenkilöitä suuntaamaan varoja humanitaarisiin toimiin Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Kampanja huipentuu Varsovassa 9. huhtikuuta klo 16–17 Suomen aikaa järjestettävään varainkeruutapahtumaan, jota isännöivät Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau. Mukana on myös Puolan presidentti Andrzej Duda. Tavoitteena on kerätä varoja ja saada liikkeelle laajaa tukea maan sisällä siirtymään joutuneiden ja ulkomaille paenneiden tarpeisiin. Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyksen alettua tähän mennessä noin 10 miljoonaa ihmistä. Yli 6,5 miljoonaa on joutunut lähtemään kotiseudultaan Ukrainan muihin osiin, ja yli 3,5 miljoonaa on hakeutunut turvaan naapurimaihin. Heistä noin 2 miljoonaa on lapsia.

Varainkeruutilaisuutta edeltää Global Citizen -järjestön 8.–9. huhtikuuta organisoima sosiaalisen median tapahtuma, johon on jo ilmoittautunut monia artisteja, näyttelijöitä, urheilijoita ja muita tunnettuja nimiä. Omien sosiaalisen median kanaviensa kautta yhtenäisyyttä ovat luomassa ja solidaarisuutta osoittamassa muun muassa:

Abel “The Weeknd” Tesfaye, Annie Lennox, Billie Eilish, Billy Joel, Celine Dion, Chris Isaak, Chris Rock, Demi Lovato, Elton John ja David Furnish, Green Day, Herbert Grönemeyer, Hugh Jackman ja Deborra-Lee Furness, Madonna, Miley Cyrus, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Pharrell Williams, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Stevie Wonder, Tame Impala, U2, Usher, Vito Bambino ja Young Leosia.

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen muistuttaa, että miljoonat ihmiset pakenevat Ukrainan kaupunkien pommituksia. ”He joutuvat jättämään kotinsa ja koko elämänsä päästäkseen turvaan muualle Ukrainaan tai naapurimaihin. Sodan alusta lähtien joka sekunti yhdestä ukrainalaisesta lapsesta on tullut pakolainen. Maailman on oltava heidän tukenaan. Euroopan unioni on vastaanottanut miljoonia pakolaisia ja huolehtii heidän tarpeistaan. Työtä tehostetaan edelleen. Apua tarvitaan kuitenkin paljon. Rohkea Ukrainan kansa ansaitsee kansalaisten ja päättäjien solidaarisuuden ympäri maailmaa. Yhdessä voimme antaa ukrainalaisille turvallisen kodin ja tuoda heidän elämäänsä hieman valoa tänä pimeänä aikana.”

Pääministeri Justin Trudeau toteaa, että viesti Ukrainan kansalle on selvä. ”Olemme rinnallanne. Olipa puutetta ruuasta, vedestä, suojasta tai lääkinnällisestä avusta – maailma yhdistää voimansa Ukrainan tueksi, jotta kriittistä apua voidaan antaa siellä, missä sitä eniten tarvitaan. Yhteistyöllä voimme parhaiten auttaa Putinin laittoman ja perusteettoman hyökkäyksen vuoksi siirtymään joutuneita.”

Lisätietoa kampanjan sivulla:

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/stand-ukraine-global-campaign-mobilise-support-refugees_fi