school-in-khan-shaikhoun-idlib-syria

Kolme lasta sai maanantaina surmansa Länsi-Syyrian Idlibissä kouluihin, infrastruktuuriin ja pakolaisleireihin viime päivinä osuneissa pommituksissa. Tuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan kodeistaan. Kaksi Pelastakaa Lasten tukemaa koulua vaurioitui pahoin.  

Kolme poikaa samasta perheestä kuoli teltassaan Khan Sheikhounissa, josta he olivat hakeneet suojaa sen jälkeen, kun heidän koulunsa oli vaurioitunut pommituksessa. Myös alueella sijaitseva toinen koulu vaurioitui. Kummassakaan koulussa ei raportoitu uhreja, mutta molemmat koulut pysyvät suljettuina. Kolmas koulu Saraqibissa joutui keskeyttämään oppitunnit pommin osuttua lähistölle. Kaikki kolme koulua saavat tukea opetukseen kolmelta Pelastakaa Lasten kumppanilta tarjoten opetusta yli 500 pojalle ja tytölle.  

Useat Idlibin alueet, joissa elää yhteensä yli kolme miljoonaa ihmistä, ovat joutuneet viime päivinä pommitusten kohteiksi. Ainakin 25 000 ihmistä on joutunut YK:n mukaan pakenemaan kodeistaan. 

”Koulujen tulisi olla turvallisia paikkoja. Se mitä näemme ja kuulemme, on kammottavaa. On kriittistä suojella siviilejä, erityisesti lapsia, jotka ovat konfliktien viattomia sivullisia osapuolia”, sanoo Sonia Khush Pelastakaa Lasten Syyrian johtaja. 

”Khan Sheikhounissa asuva äiti kertoi meille viime viikolla, että hänen lapsensa pelkäävät mennä nyt kouluun”, hän jatkaa. 

”Perheet lähtevät yön aikana kodeistaan etsimään suojaa pakolaisleireiltä ja palaavat kotiinsa päivällä tarkistaakseen omaisuutensa ja etsien apua” Khush sanoo. ”Suuri liikkuvuus asettaa perheet vaaraan ja uuvuttaa heidät fyysisesti, henkisesti ja rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan hakea lapsilleen apua ja koulutusta.” 

Rania*, 12-vuotias tyttö kertoi Pelastakaa Lapsille viime viikolla: ”Pääsin kouluun vain kuukaudeksi, sitten meidän täytyi sodan takia lähteä, en saanut kavereita, koska aika oli niin lyhyt! Minulla on yksi ystävä; serkkuni, me pelaamme yhdessä koko ajan telttamme lähellä, meillä ei ole paljon tekemistä leirillä. En pidä täällä olosta, toivon elämämme tulevan paremmaksi. Toivon, että voisimme elää turvallisuudessa ja voisin mennä kouluun!” 

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia osapuolia kunnioittamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojelemaan kouluja, sairaaloita ja muuta siviileille elintärkeää infrastruktuuria. Lapset ovat erityisen haavoittuvia räjähteiden vaikutuksille ja sotivien osapuolten tulisi erityisesti suojella lapsia. 

Syyriassa on kaikkiaan 2,1 miljoonaa lasta poissa kouluista ja 1,3 miljoonaa vaarassa tippua pois koulutuksen piiristä. Joka kolmas koulu on joko vahingoittunut tai tuhoutunut. Iskut oppilaitoksiin ja niiden henkilöstöön ovat lisääntyneet, arviolta 40 prosenttia koulujen infrastruktuurista on kärsinyt vahingoista tai tuhoista. 

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tulevalle hallitukselle osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa. 

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.